Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Костадин Димитров допусна злоупотреба с имот в Пловдив. И после уволни човека, който я огласи


Колаж с кмета на Пловдив Костадин Димитров на фона на закритата градина на ресторант "Ривиера" в пловдивския район "Тракия".
Колаж с кмета на Пловдив Костадин Димитров на фона на закритата градина на ресторант "Ривиера" в пловдивския район "Тракия".

Инспектори засичат злоупотреба с общински имот и пишат актове на частна фирма. Районният кмет е уведомен, но не предприема никакви действия. Aктовете са оспорени в съда, а прокуратурата започва разследване. Накрая районният кмет става кмет на града и веднага уволнява шефа на инспекторите.

Просторна и светла градина с летен бар, висящи растения и голяма коледна елха. Това виждат клиентите, когато влязат в пловдивския ресторант "Ривиера". Заради зимните температури повечето от масите в градината са събрани, но наоколо звучи музика и по нищо не личи, че широкото близо половин декар пространство всъщност е обект на съдебни дела и прокурорско разследване.

Става въпрос за спор, в който влизат общинският инспекторат, две частни фирми и един районен кмет, който междувременно спечели местните избори, застана начело на целия град и уволни директора на инспектората.

Всичко започва от проверка на обекта, която констатира, че ресторантът и градината му се простират върху два съседни общински терена, въпреки че имат право да ползват само единия.

Следват писма от инспектората до администрацията на район "Тракия", в който се намира заведението, и до вече бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров. Издадени са и два акта, които в момента се обжалват в съда.

Веднага, след като встъпва в длъжност, новият кмет на града уволнява директора на инспектората.

Реакция по случая обаче няма нито от Здравко Димитров, нито от наследилия го през ноември Костадин Димитров, който преди това управляваше именно район "Тракия". Всъщност има - веднага, след като встъпва в длъжност, новият кмет на града уволнява директора на инспектората Асен Стефанов.

Така звучи накратко историята с ресторант "Ривиера", който през пролетта на 2022 г. сключва договор за наем на двата общински терена, които споменахме в началото. Договорът обаче не е с общината, а с друга частна фирма. И точно в това се крие проблемът.

Свободна Европа изпрати въпроси по темата до Община Пловдив и потърси по телефона кмета на града Костадин Димитров, но той не отговори на позвъняванията. До редакционното приключване на текста не получихме и писмени отговори.

Как се дава под наем нещо чуждо

През юли 2011 г. фирмата "Мони МГ" ООД придобива право на строеж върху общински терен срещу 48 381 лв. Това е видно от регистъра на разпоредителните сделки с общински имоти в Пловдив.

Справка в кадастъра обаче показва, че в рамките на земята, описана във въпросния договор, всъщност влизат два имота. Единият е двуетажна сграда, в която в момента се намира ресторант "Ривиера", а вторият обхваща и мястото около сградата, включително градината пред заведението.

Градината на ресторант "Ривиера".
Градината на ресторант "Ривиера".

Накратко - една фирма e построила сграда, а друга фирма наема тази сграда и прави там ресторант. В съседния имот са външните маси на ресторанта, но след малко ще стане ясно как изобщо са се озовали там. Засега важното е, че това са два отделни имота.

Обстоятелството, че става въпрос за два отделни имота, се потвърждава и от факта, че през последните десетина години, в които фирмата "Мони МГ" е била собственик на сградата, теренът пред нея е бил отдаван под наем от общината, а не от фирмата.

Идва обаче един момент, когато наемът спира да отива към общината.

Документи, с които Свободна Европа се запозна, показват, че мястото, на което в момента се намира градината на "Ривиера", между 2012 и 2016 г. и през лятото на 2019 г. е наемано за разполагане на маси от кафене "Бродуей клуб", а през 2021 и 2022 г. - от кафене "Де Ниро". И през цялото време тези заведения са плащали наем на общината. Идва обаче един момент, когато наемът спира да отива към общината.

Тогава фирмата-собственик на сградата отдава под наем на ресторанта и съседния имот, за да може заведението да постави там външните си маси. Как е възможно това ли? След малко ще стигнем и до този въпрос.

Договорът е подписан през април 2022 г. Тогава "Мони МГ" сключва 10-годишен договор за наем с "Ривиера 982" ООД и започва да отдава под наем от свое име и сградата, и съседния терен, който и към настоящия момент продължава да е общинска частна собственост. Правилно разбрахте - частна фирма отдава под наем терен, който е собственост на общината.

Това е забелязано и описано в доклад на Пловдивския общински инспекторат (ПОИ), изготвен през юли от неговия бивш директор Асен Стефанов. Той предостави документа на Свободна Европа и потвърди констатациите, описани в него.

Какво откриват инспекторите

На 20 юни общински инспектори извършват проверка в ресторант "Ривиера" и установяват, че към него има обособена градина с наредени маси и изградени летен бар, навес и стени. За тях обаче няма нито одобрена схема за поставяне, нито разрешение за ползване на общинския терен.

На фирмата, наела ресторанта, е даден срок до края на юни да предостави въпросните документи, но това не се случва. Затова инспекторите правят проверка в администрацията на район "Тракия", при която установяват, че на името на "Ривиера 982" не са издавани нито схема, нито разрешение за ползване.

На 11 юли инспектор отново посещава ресторанта и връчва на представителите му покана за съставяне на акт. Тук историята престава да звучи толкова бюрократично.

Малко след това инспекторът получава обаждане от собственика на фирма "Мони МГ" Георги Райков, който го заплашва с медии и го съветва "да се консултира" с кмета на "Тракия" по повод случая.

На 14 юли шефът на инспектората Асен Стефанов информира писмено кмета на "Тракия" Костадин Димитров за нарушенията, допуснати при ползването на общинския терен, като отбелязва, че преместваемите обекти трябва да бъдат премахнати от градината, а това е в правомощията и задълженията на районната администрация. Тогавашният районен кмет обаче не предприема нищо.

Докладът на Асен Стефанов за случая с ресторант "Ривиера.
Докладът на Асен Стефанов за случая с ресторант "Ривиера.

Така се стига и до 28 юли, когато са издадени два акта на ресторанта - за липса на схема за разполагане на маси, столове и летен бар, както и за липса на разрешение за ползване на общински имот.

Успоредно с това, директорът на инспектората изпраща доклад по случая на пловдивския кмет Здравко Димитров. В него той посочва, че "неправомерното отдаване под наем на имота става със знанието на служители в районната администрация в район "Тракия".

Добавя също, че към онзи момент Община Пловдив е пропуснала да събере над 52 000 лв. приходи от имота. Според изчисленията на Стефанов до края на 10-годишния договор щетите ще се увеличат до над половин милион лв.

Тъй като администрацията на район "Тракия" бездейства, въпреки че е уведомена за установената злоупотреба, той прави извод, че по случая има данни за извършено длъжностно престъпление.

Единствената реакция е уволнение

Въпреки че тези констатации идват от общинския инспекторат, местната власт не реагира по никакъв начин. Ресторант "Ривиера" продължава да работи и до днес, използвайки градината върху общинския имот.

Единствената промяна настъпва след избора на Костадин Димитров за кмет на Пловдив. Седмица, след като встъпва в длъжност, той уволнява автора на доклада по случая Асен Стефанов.

Вече бившият директор на инспектората коментира пред Свободна Европа, че при освобождаването му не са изтъкнати конкретни мотиви, а е използван фактът, че той е вече пенсиониран, като дългогодишен кадър на службите за сигурност.

Асен Стефанов работи в бившата Национална служба "Сигурност" (НСС) и в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се издига до ръководител на териториалната дирекция в Пловдив, преди да бъде пенсиониран.

"Трябва ли да се намесва прокурор"

Активирането на дейността на инспектората довежда и до образуване на досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Пловдив. То е по повод констатации за злоупотреби с общински разрешения за поставяне на мобилни обекти за търговия.

Именно към това разследване е присъединен и случаят с ресторант "Ривиера".

Основните констатации в доклада на Асен Стефанов за случая с ресторант "Ривиера".
Основните констатации в доклада на Асен Стефанов за случая с ресторант "Ривиера".

Актовете, съставени на наемателя на ресторанта "Ривиера 982", пък се оспорват в съда от наемодателя "Мони МГ", като наемателят дори не е бил информиран за това, твърди Стефанов пред Свободна Европа.

Към момента по случая има образувани две дела, които все още не са приключили на първа инстанция.

"Нали има орган в тая държава, който определя кой е прав. Нали съдът е единственият, който казва кой е прав", коментира пред Свободна Европа управителят и съсобственик на "Мони МГ" Георги Райков.

Той твърди, че се е консултирал с адвоката си Иван Демерджиев и с вещо лице, според които в случая на общината не се дължи заплащане на т.нар. тротоарно право, за да може ресторант "Ривиера" да си ползва градината.

"Трябва ли да се намесва прокурор? Нещата са в съда. В момента, в който се произнесе съдът, аз ще се съобразя с решението на съда", добави бизнесменът.

Като съм казал да се обади на кмета на "Тракия", съм имал предвид общината.

Той потвърди, че действително е звънял на инспектора, проверявал заведението, и му е казал да се обади на кмета на район "Тракия", но за да спре "тормоза над наемателя".

"Като съм казал да се обади на кмета на "Тракия", съм имал предвид общината - да си намерят вещи лица там и да си потърсят документи, според които да решат дали трябва да ми направят акт или не", каза още Райков.

И бизнесменът, и бившият директор на инспектората вече са дали показания пред държавното обвинение.

Свободна Европа изпрати запитване до Окръжната прокуратура в Пловдив за информация за развоя на разследването, но до редакционното приключване на текста не получихме отговор.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG