Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доган и Пеевски са едно, затова са силни". Как ДПС стана корпорация


Касим Дал, основател на ДПС
Касим Дал, основател на ДПС

Той не говори често, въпреки че познава ДПС отвътре. Бил е в затвора преди 1989 г., а след като получава амнистия през 1990 г., става един от основателите на ДПС. Дълго време Касим Дал е дясната ръка на Ахмед Доган. През 2011 г. казва, че Доган е най-успешният проект на Държавна сигурност.

"Разговорлив, спокоен и културен младеж. Правилно разбира нашите цели и задачи и проявява желание да ни помага". Така започва характеристиката на лидера на ДПС Ахмед Доган в досието му в Държавна сигурност.

То е публикувано през 2006 г. Става ясно, че Доган е работил за репресивните служби на комунистическия режим като агент. Това обърква много привърженици на ДПС, защото именно през своите тайни и репресивни служби комунистическият режим организира принудителното преименуване на български турци, т. нар. „възродителен процес“. При учредяването си ДПС обединява голяма част от тях.

Към онзи момент Касим Дал е заместник-председател на ДПС. Една от най-силните и влиятелни личности в движението и близък до Доган. През 2011 г. той публикува обръщение към организационните структури на ДПС. В него казва, че каузата ДПС „отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване“. Той нарича Доган „най-успешния проект на Държавна сигурност“ и казва, че „той е бил внедрен от службите в ДПС". Малко след това Касим Дал е изключен от партията.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Касим Дал за процесите в ДПС, отношенията на Ахмед Доган със санкционирания от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“ и кандидат за съпредседател на партията Делян Пеевски.

Най-важното от интервюто

 • "Ахмед [Доган] избра страна. Избра си Пеевски".
 • "Той плащаше до онзи ден заплати на всички областни председатели. Той. Не партията. И тези общо, ако ги съберете от цялата страна, 200-300 души кого да слушат – мен"?
 • "Партията стана корпорация за търговия с влияние".
 • "Ако не беше пандемията, след тригодишния мандат на Карадайъ Пеевски щеше да стане председател на партията".
 • "Конституцията узаконява модела на ГЕРБ и ДПС".
 • "Повечето от хората, които участват в коалицията, са зависими хора. Такива крайни компромиси да се правят, не може от само себе си".

Изборът на Доган

В края на 2023 г. Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС преди изтичането на мандата му. Той не каза мотиви за решението си. Няколко месеца по-късно в интервю за БНТ Карадайъ каза, че е заради "натрупана умора". Според Касим Дал това не е истинската причина за оставката. "Нямаше го никакъв. Появи се след други неща. Споразумяха се, като видяха какво става. Доган клекна. Нали председател трябваше да бъде само Пеевски“, каза Дал.

Според него „върви се по план, който са измислили Ахмед Доган и Пеевски. Тези неща, ако нямаше пандемия, щяха да се случат преди четири години. Първият мандат като свърши на Мустафа Карадайъ“.

Касим Дал каза, че това е „преформатиране на ДПС, начело с Пеевски. Идеята беше преди списъка „Магнитски“ Пеевски да стане председател на партията“. В началото на юни 2021 г. САЩ санкционираха Пеевски за корупция по глобалния закон „Магнитски“. Към онзи момент Пеевски беше казал, че излиза от политиката по „лично решение“, но след обявяването на санкциите се кандидатира отново за депутат.

Зависимостите в ДПС

Според Касим Дал, „преди „Магнитски“ Пеевски беше почти овладял партията“. Той каза, че „всички са зависими от него“. Според Дал „той плащаше до онзи ден заплати на всички областни председатели. Той. Не партията. И тези общо, ако ги съберете от цялата страна, 200-300 души кого да слушат – мен? И не само те. Не е лошо, ако легитимно го правиш. А не в плик и после да те снимат“.

Касим Дал каза, че „Ахмед [Доган] позволи това нещо да стане“. По думите му „Доган и Пеевски са едно. Затова са силни".

От председател до съпредседател

Непосредствено след оттеглянето на Карадайъ Пеевски каза, че ще се кандидатира за председател на ДПС, а Доган го нарече "феномен в българската политика през последните 5-6 месеца". В началото на януари Доган публикува ново съобщение, в което каза, че ДПС ще има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевджет Чакъров. Между двете съобщения имаше ключово за привържениците на ДПС събитие – възпоменателния митинг на Тюркян чешма, на който се почитат жертвите на възродителния процес. За първи път Пеевски отиде там и държа реч, в която каза, че ще върне „изгубената връзка“ на избирателите с ДПС.

Според Касим Дал изявата на Пеевски там е причината Ахмед Доган да обяви, че ДПС ще има двама съпредседатели. „Оттам се получиха нещата Ахмед да клекне", каза Дал. "Към Доган имаше ултимативни неща. Да не си позволява, да не назначава. Чу ги и клекна".

По думите му "това е подигравка с хората, които са изстрадали всичко това. Един няма осъден. Тази болка се носи от тези хора. От децата им, от внуците им".

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG