Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има структури на ДПС, които работят само срещу пари, каза Карадайъ


Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ.
Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ.

Определени структури в Движението за права и свободи (ДПС) работят само срещу пари. Това каза председателят в оставка на партията Мустафа Карадайъ в интервю за БНТ.

Думите му са в коментар на изявление на почетния председател на партията Ахмед Доган от началото на януари, че ДПС е "напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация".

"Не може да се персонализира отговорността за това явление. Има определени структури на ДПС, които работят само срещу финансиране. И само това чакат. Няма финансиране - няма партийна дейност", каза Карадайъ.

По думите му това явление е не само в ДПС, но само ДПС е имало силата да го назове и да му търси решение.

Повече от месец след като подаде оставка като лидер на партията, Карадайъ посочи и причините за решението си - натрупана умора в партията през годините и че "човек се амортизира с времето".

Карадайъ допълни, че че не му е било лесно да вземе решението да се оттегли, а Ахмед Доган не е бил съгласен.

"Има ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат шанс за развитие", каза той.

След оттеглянето на Карадайъ в началото на ноември, това направи и зам.-председателят Ахмед Ахмедов. В средата на ноември за лидерската позиция се кандидатира санкционираният за корупция от САЩ Делян Пеевски. Той замени Карадайъ и като основен говорител на движението, и като председател на парламентарната му група.

Карадайъ отрече ДПС да е в криза или да има трусове. "Нормално е да има промени в ръководните позиции, има модел на приемственост в ДПС. Имали сме и трима председатели", каза той и добави, че му допада идеята за двама.

Тя беше предложена от Доган в началото на януари. Според него "формулата за намиране на решение за бъдещото развитие" на партията е с двама председатели. Предложи те да са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Според Карадайъ анализаторите на "формулата" обръщат внимание само на това, че "традиционните избиратели могат да се разколебаят", но пропускат, че избиратели на ДПС има и в райони, в които не живеят мюсюлмани. Той ги нарече "нови групи депесари".

"Със съпредседателството се цели да се даде отговор на очакванията на различните групи депасари", каза Карадайъ.

За ДПС гласуват основно мюсюлманите в България. От основаването ѝ през 1990 г., партията винаги е заемала активна роля в политиката, независимо дали е част от изпълнителната власт или не.

В сегашното управление на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ДПС също има роля, макар и неофициална. В началото на юни 2023 г. беше сформирано правителство начело с Николай Денков. То беше подкрепено от ГЕРБ, както и от двама представители на ДПС - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

В неделя Карадайъ каза, че партията му не иска да участва пряко в управлението "за момента".

"Нямаме претенции към министри и зам.-министри в момента. Но ДПС не е кръжок, а партия. По дефиниция партиите са обществени организации с цел власт", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG