Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Г-н Магнитски" срещу "Копринката". Радев отхвърли твърдения на Пеевски за корупция в президентството


Президентът Румен Радев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и секретарят на президента по вътрешна политика Николай Копринков (отляво надясно).
Президентът Румен Радев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и секретарят на президента по вътрешна политика Николай Копринков (отляво надясно).

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за корупция в президентството и каза, че идва "неизбежна политическа алтернатива" на управляващите.

Това стана, след като депутатът публично призова главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и председателите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев да кажат имат ли данни за корупция в президентството. В понеделник Пеевски отправи и официални въпроси до тези институции.

"Една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", каза в понеделник Радев в отговор на санкционирания за корупция от САЩ депутат от ДПС.

Президентът уточни, че цитира френския писател Оноре дьо Балзак, като не спомена поименно Пеевски, а го нарече "г-н Магнитски". Депутатът беше санкциониран за корупция по глобалния американски закон "Магнитски" през лятото на 2021 г.

Свободна Европа изпрати писмено запитване за позицията на президентството по повод отправените през последната седмица твърдения от Пеевски, но до публикуването на статията нe получи отговор.

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация", попита депутатът, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Софийската градска прокуратура вече съобщи, че проверява дали има стари дела или преписки срещу хора от обкръжението на президента.

Нападките на Пеевски срещу Радев започнаха миналата седмица, след като президентът атакува избора на двамата нови конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както казваше едно бау-бау", каза Пеевски миналия четвъртък.

С определението "бау-бау" (междуметие за подражание на кучешки лай; "куче" на бебешки език) Пеевски нарича Румен Радев, който сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков, след като председателката на БСП Корнелия Нинова го призова да го направи.

"Наблюдавах Нинова да го съветва да скача и той скача. Първо да реши дали е нейното цирково куче или ще става лидер на партия", каза Пеевски.

Депутатът на два пъти намеква публично за корупционни схеми, свързани с хора, близки до Радев, наричайки ги "касиерите на президента" и "пътя на Копринката". Той определи президентството като "тъмна институция с много кеш". От думите му стана ясно, че той визира най-вече секретаря на президента по вътрешна политика Николай Копринков и мъжа на бившата служебна министърка на спорта Весела Лечева - Сотир Ушев.

Ушев е бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ), назначен впоследствие за изпълнителен директор на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". Лечева е министърка на спорта в първия и втория служебен кабинет на Гълъб Донев, назначени от президента.

В понеделник Радев призова "компетентните органи" да извадят цялата информация за сигнали и дела срещу Пеевски, които са "на трупчета".

"Когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела - за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за Българската банка за развитие (ББР), за язовири, магистрали, митници, за Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и в чужбина, както и за офшорки", каза Радев без да уточни подробности.

Президентът нарече атаките срещу него "режисирана медийна истерия", която издава "страх от нова партия".

"Появата на политическа алтернатива е неизбежна", каза Радев и добави, че ако даде доверието си на нова политическа формация, ще го обяви сам.

"Ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали", добави държавният глава.

Твърдението, че Радев стои зад бъдеща политическа формация също дойде от Пеевски. Миналата седмица той каза, че "има тъмна институция, пълна с кеш, която иска да си създаде политически проект на база разграбването на държавата две години". В понеделник депутатът призова Радев да подаде оставка като президент и официално да оглави партия, за да се яви на избори с нея.

По-късно същия ден и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира темата, като критикува Радев за това, че иска служби, които не са били реформирани, да разследват компетентно обвиненията в корупция. Петков припомни, че миналата година премиерът Николай Денков предложи смяна на шефа на ДАНС, но тя беше блокирана от президента.

Тогава обаче и партньорите на ПП-ДБ в управлението - ГЕРБ и ДПС, казаха, че "не е време" за реформа на службите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG