Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП е пращала сигнали за корупция в 4 министерства при служебната власт на Радев


Лидерката на БСП Корнелия Нинова държи сигналите срещу министерства в служебните кабинети на президента, 30 януари 2024 г.
Лидерката на БСП Корнелия Нинова държи сигналите срещу министерства в служебните кабинети на президента, 30 януари 2024 г.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията е сезирала прокуратурата за съмнения за корупция в четири министерства по време на управлението на служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев.

Новината идва на фона на обвинения от страна на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски срещу Радев за корупция в президентството.

По-рано Пеевски, който беше санкциониран за корупция по глобалния американски закон "Магнитски" през лятото на 2021 г., призова прокуратурата, МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да кажат имат ли данни за корупция в президентството. В понеделник Пеевски отправи и официални въпроси до тези институции.

Сигналите на БСП са за "злоупотреби с обществени поръчки с публични средства, далавери с имоти". Те са засягали Министерството на правосъдието, Министерството на електронното управление, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията.

Те са били изпратени то Софийската градска прокуратура, Софийската апелативна прокуратура, бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия временно изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

"Сигнализирали сме, задавали сме и питания и за двама областни управители - на София и на Хасково", каза още Нинова. "Първият сигнал, който сме внесли, е от 23 декември 2022 г., последната жалба е от 24 януари 2024 г. Не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети".

Нинова добави, че сигналите не са за конкретните хора, които Пеевски споменава, но са свързани с президентското управление.

По-рано Радев отхвърли обвиненията на Пеевски и каза, че идва "неизбежна политическа алтернатива" на управляващите. Нинова определи това като "поредния му грешен ход" и каза, че "не е редно президент, докато е действащ, да прави партия". Радев спечели двата си президентски мандата през 2016 и 2021 г. с подкрепата на БСП.

Софийската градска прокуратура вече съобщи, че проверява дали има стари дела или преписки срещу хора от обкръжението на президента.

Обвиненията на Пеевски срещу Радев започнаха преди близо седмица, след като президентът атакува избора на двамата нови конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Досега Пеевски два пъти е намеквал публично за корупционни схеми, свързани с хора, близки до Радев, наричайки ги "касиерите на президента" и "пътя на Копринката". Той определи президентството като "тъмна институция с много кеш". От думите му стана ясно, че той визира най-вече секретаря на президента по вътрешна политика Николай Копринков и мъжа на бившата служебна министърка на спорта Весела Лечева - Сотир Ушев.

Ушев е бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ), назначен впоследствие за изпълнителен директор на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". Лечева е министърка на спорта в първия и втория служебен кабинет на Гълъб Донев, назначени от президента.

В понеделник Радев призова "компетентните органи" да извадят цялата информация за сигнали и дела срещу Пеевски, които са "на трупчета".

В понеделник съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува Радев, че иска служби, които не са били реформирани, да разследват компетентно обвиненията в корупция. Петков припомни, че миналата година премиерът Николай Денков предложи смяна на шефа на ДАНС, но тя беше блокирана от президента. Тогава и партньорите на ПП-ДБ в управлението - ГЕРБ и ДПС, казаха, че "не е време" за реформа на службите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG