Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска Конституционният съд да отмени избора на Атанасова и Белазелков за негови членове


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Това съобщи неговият пресцентър. По-рано четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха Народното събрание (НС) да отмени това свое решение.

Атанасова е председател на парламентарната група на ГЕРБ и опитът ѝ е основно политически. Белазелков беше номинацията на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и е пенсиониран върховен съдия.

Новината идва, след като на 19 януари Народното събрание избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за срок от 9 години. Кандидатурата на ГЕРБ предизвика недоволство и сред редиците на ПП-ДБ.

Двете решения бяха обнародвани във вторник в "Държавен вестник", след което двамата избрани имат 7-дневен срок, в който да положат клетвата си.

Позицията на Радев

В позицията на Радев пише, че той иска изборът на Атанасова и Белазелков да бъде обявен за противоконституционен.

Според него има две причини това да се случи. Първата е нарушаване на чл. 91б от Конституцията. Той задължава НС да спазва принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи.

И двете кандидатури бяха внесени в последния възможен момент без обществено обсъждане и бяха гласувани по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите. Според Радев това е формално спазване на закона, което показва предварителна договорка, а не прозрачност.

Втората причина за сезиране на КС според него е, че Атанасова и Белазелков са избрани с 9-годишен мандат. Това е в противоречие с решение на самия КС, че срокът на мандата им трябва да бъде 7-годишен.

Заради това Радев призовава да не се пристъпва към полагане на клетва на двамата избрани, докато КС не се произнесе.

Съдиите в КС се избират на квоти от парламента, президента и двете върховни съдилища. От ноември 2021 г. КС работи в непълен състав. Тогава изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове.

Политическите реакции

След новината за искането на Радев повечето партии също изразиха мнение по въпроса. Те се разделиха на две - опозицията подкрепи решението му, а партиите, които са част от управлението, го разкритикуваха.

Партия "Има такъв народ" определи решението на Радев като "логичен ход", а БСП каза, че той е взел правилното решение. Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Радев да не присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков, за да предотврати встъпването им в длъжност.

"Възраждане" каза, че също ще сезира Конституционния съд.

В същото време ГЕРБ призова президента да не оказва натиск на КС. Според партията с действията си президентът търси конфликт с Народното събрание, а целта му е "да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важната задача да провежда реформи". Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък каза, че Радев се опитва да влезе във война с евроатлантическото мнозинство.

Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ, каза, че Радев има право да сезира КС, но определи като недопустим опитът да се саботира полагането на клетвата на Атанасова и Белазелков в петък.

Позицията на адвокатските колегии

По-рано във вторник четиринадесет адвокатски колегии призоваха Народното събрание за отмяна на решението за избор на Атанасова и Белазелков. Според тях, ако те положат клетва, Конституционният съд би бил опорочен като институция.

Адвокатските съвети също казват, че при проведената процедура законите са спазени чисто формално.

"Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", пише в позицията.

Според колегиите този избор уронва престижа на Конституционния съд и води до ерозия на доверието на хората в него.

Позицията е подписана от ръководствата на адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Общо адвокатските колегии в страната са двадесет и седем.

Недоволството от избора и опит за още

­­­Седмица след като кандидатурите на ПП-ДБ и ГЕРБ станаха ясни партия "Зелено движение", част от ПП-ДБ, разкритикува избора им. Те казаха и че номинацията на Атанасова "създава напрежение и съмнения в обществото" за това дали е достатъчно квалифицирана за поста.

Атанасова няма опит като магистрат, за кратко е била юрисконсулт в психодиспансер в Русе. Самата тя вече каза, че ще се осланя на дългия си парламентарен опит. Това беше изтъкнато като аргумент и за нейната кандидатура.

Малко след избора ѝ за конституционен съдия "Да, България", част от ПП-ДБ, каза в позиция, че е грешка известни политици да бъдат избирани за позиции, които предполагат неутралност и професионализъм.

По информация на Полина Паунова от Капитал сега ГЕРБ се опитва да наложи и свързаната с партията бивша правосъдна министърка и настоящ омбудсман Диана Ковачева за нов представител на България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това се случва, въпреки че най-голяма подкрепа от професионалната общност получи съдията от Софийския градски съд (СГС) Галя Вълкова.

КС е най-висшата институция, която може да отменя закони и да решава спорове между президент и Народното събрание. В началото на януари той беше сезиран от президента Румен Радев за поправките в Конституцията, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG