Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да, България" призна за грешка избора на политици на ключови позиции. Ще преговаря при ротацията в кабинета


Лидерът на "Да, България" Христо Иванов
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов

Партия "Да, България" призна като грешка известни политици да бъдат избирани за позиции, които предполагат неутралност и професионализъм. На ръководството беше даден мандат да преговаря по предстоящата ротация в кабинета с 11 приоритета.

В позицията на формацията на Христо Иванов не се споменават имена на такива политици. Новината обаче идва, след като през седмицата няколко депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (от която е част "Да, България) не се съобразиха с волята на лидерите на коалицията да подкрепят номинираната от ГЕРБ за конституционен съдия Десислава Атанасова.

Изборът на депутатката за член на Конституционния съд (КС) предизвика недоволство сред десните избиратели, както защото е дългогодишен политик от партията на Бойко Борисов, така и заради липсата на нужните опит и умения. Атанасова, която досега беше председател на ПГ на ГЕРБ, преди години е била адвокат и юрисконсулт на психодиспансера в Русе.

Въпреки това, в петък парламентът избра за нови конституционни съдии нея и предложения от ПП-ДБ Борислав Белазелков, с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, включително "Да, България", и ДПС.

"Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм", се казва в позицията на Националния съвет на "Да, България" след заседание в събота.

В нея е записано още, че като оценяват важността от парламентарно излъчено правителство, което продължава реформите на кабинета "Денков" "горните съображения не могат да бъдат оправдание за нерешителност в извършването на реформи и за отказ от провеждане на антикорупционни усилия". Както и за "неубедителни кадрови решения, които уронват доверието в подкрепящите правителството политически сили".

С оглед на това на Изпълнителния съвет и председателя на партията се дава мандат за участие в преговори за подкрепа на кабинет с министър-председател Мария Габриел при предстоящата през март ротация със сегашния премиер Николай Денков. Размяната беше част от договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ при съставянето на общия им кабинет.

Формулирани са приоритети в 11 точки, с които да се водят преговорите. Сред тях са:

  • Гарантиране на прилагане на принципа за неизлъчване на ярки политически лица при избора на всички регулатори
  • Във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат избрани лица, които са независими и партийно неутрални.
  • Гаранции за продължаване на съдебната реформа
  • Излъчване на Комисия за противодействие на корупцията и попълването ѝ с убедителни лица за антикорупционна политика.
  • Постепенно ограничаване на бюджетния дефицит
  • Увеличаване на усилията за модернизация на националната сигурност и отбраната, както и ускорено изпълнение на решенията за военна помощ за Украйна.
  • Реформа в изборното законодателство, която да гарантира доверие в отчитането на подадените гласове.

Националният съвет на „Да, България“ е дал и мандат за преговори за участие в европейските избори на 9 юни 2024 г. с коалиционните партньори от ДБ и ПП.

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG