Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Инициатива на държавата". Кабинетът на Радев е карал държавни фирми да дават пари за пилона на Рожен


Президентът Румен Радев (вляво) и служебният министър председател Гълъб Донев.
Президентът Румен Радев (вляво) и служебният министър председател Гълъб Донев.

В местността Рожен край Смолян ударно се строи 111-метров пилон, от който в средата на юли трябва да се развее българското знаме. Инициативата е на фондацията "Наследство в бъдещето", а парите - 1 млн. лв., се събират от дарителска кампания под патронажа на президента Румен Радев.

В писмо до министерства обаче служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев представя проекта като "инициатива на държавата" и призовава министри от съставения от Радев служебен кабинет с премиер Гълъб Донев да дарят пари.

Така се оказва, че около 15% от парите за пилона са дадени от общини и държавни предприятия под натиск от името на Румен Радев. До редакционното приключване на текста от президентството не отговориха на въпросите на Свободна Европа.

Как се събират 1 млн. лв. под натиск

Дарителската кампания "България заслужава", която събира парите за проекта, беше обявена едновременно с инициативата на 1 ноември 2022 г. Сумата от 1 млн. лв. трябва да бъде събрана до средата на юни, съобщиха от фондацията инициатор.

До 11 януари 2023 г. са събрани едва малко над 13 хил. лв., се вижда от отчета на кампанията на сайта на инициативата.

В началото на февруари министри от служебния кабинет на Гълъб Донев получават писмо, подписано от министъра на иновациите Александър Пулев, с което ги призовава да дарят пари - както в качеството си на министри, така и в лично". В писмото Пулев нарича проекта за пилон "инициативата на държавата". То е второто му поред писмо призив за дарението, става известно от текста му. Първото е било изпратено до министрите през ноември 2022 г.

Писмото, с което Свободна Европа разполага, е адресирано до повечето служебни министри, с изключение на министъра на правосъдието Крум Зарков, на образованието Сашо Пенов, на културата Найден Тодоров и на външните работи Николай Милков. То е изпратено с копие до премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев.

Всички министри от служебното правителство са назначени директно от президента Румен Радев, както предвижда конституцията. Така той се явява пряк ръководител на всички.

На служебните министри Александър Пулев съобщава различна от обявената от организаторите сума, необходима за изграждането на пилона - 920 хил. лв. Той отчита, че до момента (писмото е от 6 февруари), е заявена подкрепа от малко над 20 хил. лв., 15 хил. от от които ще бъдат дарени от Българската банка за развитие, която е част от подопечното му министерство.

Писмото на Александър Пулев до министри от кабинета на Гълъб Донев.
Писмото на Александър Пулев до министри от кабинета на Гълъб Донев.

"Помощта и съдействието на всяко от нашите ведомства остават ключови за подкрепата на тази инициатива под патронажа на президента г-н Радев", пише Пулев до министрите.

Той не беше намерен от Свободна Европа за коментар. Александър Пулев е от Пловдив и е съученик на транспортния министър в служебния кабинет Христо Алексиев от гимназия в Смолян.

Самият Алексиев също е свързан с Пловдив. Той е бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Част от кариерата му в транспортния бранш е свързана с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП), който оглавяваше областната структура на БСП в Пловдив.

Мутафчиев пък е близък с бизнесмена, бивш член на БСП и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Кои държавни предприятия дадоха пари

За реализирането на проекта вече са събрани малко над 700 хил. лв., обяви фондацията "Наследство в бъдещето" на 18 май. На сайта на пилона бяха обявени и дарителите, много от които - държавни дружества, но отскоро списъкът изчезна, като излиза съобщение за "грешка 404".

Общо около 160 хил. лв. са дарени от държавни предприятия, горските стопанства и общини, става известно от предоставена от Министерския съвет на Свободна Европа справка.

Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ е дало 5 хил. лв., Пристанище Бургас и Националната компания “Железопътна инфраструктура” - по - 2 хил. лв. Трите компании са под контрола на Министерството на транспорта, управлявано от Христо Алексиев от кабинета "Донев". Алексиев също не си вдигна телефона.

Българската банка за развитие е направила дарение от 15 хил. лв. с ДДС, с решение на управителния й съвет от 28 февруари 2023 г., сочи още справката на МС.

Най-много от парите - на обща стойност 120 хил. лв., са дарени от държавните горски предприятия, които са подопечни на Министерството на земеделието и храните.

  • Северозападно държавно предприятие във Враца - 10 хил. лв.
  • Северноцентрално държавно предприятие в Габрово - 10 хил. лв.
  • Североизточно държавно предприятие в Шумен - 10 хил. лв.
  • Югозападно държавно предприятие в Благоевград - 15 хил. лв.
  • Югоизточно държавно предприятие в Сливен - 15 хил. лв.
  • Южноцентрално държавно предприятие в Смолян - 60 хил. лв.

"Самото министерство пари за пилона не е давало. Аз не мога да казвам на предприятията какво да правят. Те си имат управителни съвети", каза пред Свободна Европа министърът на земеделието от служебния кабинет Явор Гечев.

Той харесва инициативата за пилона. По думите му тя трябва да обединява обществото, а не да е спорна.

Дарения са направили и две общини, съобщи БТА. Община Девин е дала 5 хил. лв., Община Златоград - 10 хил. лв.

Що за пилон е този

Пилонът от 111 метра е представен като най-високия в Европейския съюз и разположен на най-голямата надморска височина в света - 1430 м. На него ще се вее българско знаме с площ от 1110 кв.м. Всичко това струва точно 1 млн. лв.

В момента на поляна в местността Рожен край Смолян се излива стоманенобетонен фундамент, върху който ще трябва да се закрепи пилонът. За строежа бяха изказани съмнения, че е незаконен, както и че замърсява природата на планината Родопи. След направени проверки обаче три министерства - на регионалното развитие, на околната среда и на земеделието казват, че всичко е изрядно.

Официалното откриване на знамето ще е на 13 юни, ден преди националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен". На откриването ще има заря и концерт на Лили Иванова.

Пилонът трябва да е готов до края на юни.
Пилонът трябва да е готов до края на юни.

XS
SM
MD
LG