Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От днес този министър е техен". Кирил Петков каза, че Калин Стоянов е предложение на ГЕРБ


Вътрешният министър Калин Стоянов
Вътрешният министър Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен за поста от ГЕРБ. Това каза пред Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков.

Досега премиерът Николай Денков и подкрепящите го депутати от ПП-ДБ винаги са твърдели, че с изключение на вицепремиера от ГЕРБ Мария Габриел, всичко останали членове на кабинета са техни номинации.

Новината идва, след като се появиха видеозаписи, показващи полицейско насилие по време протеста на футболните фенове срещу БФС в четвъртък. ПП-ДБ поиска оставката на Стоянов за това, но той отказа да я подаде. Междувременно Стоянов беше защитен от лидерите на ГЕРБ и ДПС, които подкрепят правителството.

Във вторник Петков каза, че номинациите на ПП-ДБ са били ясните политически лица - Асен Василев, Андрей Цеков и Георги Гвоздейков.

"Зад тях ние заставаме чисто партийно на сто процента. След това решихме, че за всички други позиции, които нямаме политически номинации, ще направим експертни назначения", каза Петков за процеса по съставяне на кабинета "Денков".

Той беше създаден след няколко поредни парламентарни избори, след които не можеше да се сформира мнозинство за правителство. В крайна сметка на 6 юни 2023 г. депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ, и двама от ДПС подкрепиха кабинета.

Относно избора на вътрешен министър Петков каза, че е било важно кандидатът да не бъде "политически обвързан, защото идваха местни избори и трябваше да бъде максимално неутрален". Той добави, че част от предложенията както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ, са били отхвърлени, докато не се е стигнало до предложението на ГЕРБ за Калин Стоянов.

"След като видяхме, че Калин Стоянов е млад, политически необвързан професионалист в ГДБОП, му предложихме позицията", каза Петков.

След протестите в четвъртък обаче Кирил Петков поиска оставката му, а Стоянов отказа да я подаде и каза, че ако го направи, ще предаде хиляди служители на МВР, които са свършили работата си. Междувременно действията на МВР бяха защитени от ГЕРБ и ДПС.

"Ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят. От днес този министър е техен", каза Петков.

По-късно в предаването се включи и самият Калин Стоянов, като за първи път изрази категорична позиция срещу полицейското насилие, за което настоя преди ден премиерът.

"Искам категорично да ви уверя, че аз съм против полицейското насилие, но съм и против насилието спрямо полицаи", каза той и увери, че всички служители, които са превишили правомощията си, ще понесат своята отговорност.

Само ден по-рано премиерът Николай Денков каза, че ще подаде оставка, ако Стоянов не осъди категорично побоя над протестиращи от полицаи.

Денков и ПП-ДБ настояват в парламента да бъде създадена комисия, която да се занимава с данните за полицейското насилие на протеста миналата седмица.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ, каза, че партията му няма да подкрепи подобно предложение и обяви своята пълна подкрепа към действията на служителите на МВР.

По-рано в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че "ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Николай Денков".

Протестът на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) беше белязан от агресия между протестиращи и полицаи. В началото протестиращите замеряха служителите на МВР с различни предмети, а впоследствие запалиха няколко кофи за боклук и изгориха полицейски автомобил.

Няколко часа след началото на протеста се появиха кадри на разкървавени хора, както и на такива, бити с палки, в района на Националния стадион "Васил Левски".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG