Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прибраха ме. Съжалявам". Как искане на оставки в спорта приключи с полицейски побой


Двама мъже, заснети след ударите на полицията в четвъртък. София, 16 ноември 2023 г.
Двама мъже, заснети след ударите на полицията в четвъртък. София, 16 ноември 2023 г.

В петък сутринта ПП-ДБ поиска оставката на собствения си вътрешен министър. Това стана часове след палежите и вандализма на футболни фенове в София, които доведоха до полицейски побой. А всъщност в самото начало ставаше дума за протест срещу ръководството на БФС. Ето как протече той.

„Синът ми е с очила“. „Аз търся момиче“. „Да оставам ли да спя в София?“. Репликите са на хора, които търсят близките си, задържани заради протеста в столицата. Казват ги пред Първо районно управление - мястото, където традиционно отвеждат задържаните при протест.

Демонстрацията беше проведена от фенове на различни футболни отбори. Те искаха оставката на ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

По-рано футболната федерация опита да премести мача между отборите на България и Унгария без публика в Пловдив. Самото местене на мача беше замислено заради опасения от ексцеси заради протеста.

Но ето че е четвъртък, 17 часа. Мачът все пак се провежда в София пред затворени трибуни и ще започне след два часа. А около стадион "Васил Левски" улиците са завардени от плътна стена жандармеристи. Хората, които искат да се приближат към стадиона, за да участват в протеста, трябва първо да бъдат претърсени.

Първо хората са няколкостотин. Към 18 часа вече са над 3000, а по данни на СДВР, съобщени по-късно - около 4000.

Повечето от тях са мъже, облечени в черни дрехи.

В началото на места се виждат хора, които са скрили лицата си с маски. Някои носят български знамена, други пият бира на групички и се опитват да водят кратки разговори между оглушителните и предимно нецензурни скандирания.

В тях се чува името на Борислав Михайлов, президент на БФС, чиято оставка се иска заради "пропадането на българския футбол" по време на вече 18-годишното му управление. "18 години стигат", пише на много плакати.

Има викове „Ушев!“ - събирателно обидно нарицание, което се ползва по адрес на полицаи. Но най-честото скандиране гласи просто „Оставка“.

В рамките на минути тези скандирания се умножават. Паузите стават все по-кратки, а шумът - все по-силен.

Палежите

След 18:30 напрежението нараства. В един момент протестиращите започват да хвърлят бомбички, факли и павета срещу обградилите ги полицаи. От своя страна жандармерията, оборудвана с каски и палки, първо предупреждава, а след това отговаря с водно оръдие и се опитва да разпръснат тълпата.

От отсрещната страна на улицата се тресе пътен знак. По всичко личи, че ще бъде откъртен, каквато е съдбата на много други знаци, колчета и части от заграждения в района.

Контейнери за боклук са довлачени до средата на уличното платно, други са запалени. За минути става ясно, че на много места е пламнало по нещо.

Пред "Старбъкс" на ъгъла на "Васил Левски" и "Гурко", където има клиенти, е спрян полицейски микробус. Целият е в пламъци. През това време протестиращите са изтласкани със сила към страничните улички.

Подпаленият полицейски микробус
Подпаленият полицейски микробус

Побоите

На стотина метра вече е започнал мачът, който се играе пред празни трибуни.

Президентът на БФС Борислав Михайлов не е във ВИП ложата, където се очаква да бъде, предават спортните коментатори.

Това се разбира и в "Бар 75" на бул. "Васил Левски", известен като Бара на Спортната палата. Там са се събрали хора, които гледат мача по телевизията. Видео на инициативата "Правосъдие за всеки" показва бой по посетителите вътре и пръскане на хора отвън със сълзотворен газ.

По-късно полицията ще каже, че бити в бара са били само агресивни фенове, които са се скрили в заведението от полицията.

Други кадри показват какво се случва в малките улички отзад - полицаите настъпват от две страни към малка група хора, която към този момент стои на едно място и не извършва никакви действия. Карат хората да легнат на земята.

Репортери, озовали се на различни места по същото време, предават за безразборен или за непредизвикан бой с палки, насочен включително към хора, които не участват в протеста.

Мъж в София, заснет след сблъсъка с полицията
Мъж в София, заснет след сблъсъка с полицията

Късно вечерта се говори за поне 19 ранени протестиращи и полицаи, четирима от които - тежко. Рано сутринта СДВР съобщава, че са били задържани 33 души, а 33 полицаи са били ранени.

Пред районното

Близките на хора, с които е изгубена телефонната връзка, започнаха да пристигат след 20 ч. пред столичното Първо районно управление, където обикновено се карат задържаните при протест.

Първите, които бяха пристигнали тук, бяха двама адвокати доброволци, които да поемат веднага защитата на задържаните – Полина Велчева и Евгени Марчев. Велчева беше защитник на протестиращи, бити при колоните на Министерски съвет през 2020 г. срещу управлението на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор по това време Иван Гешев. Марчев тогава е един от пострадалите.

След 20.30 ч. започнаха да пристигат и хора, които търсеха близките си. След настояване адвокат Велчева влезе при задържаните, но за кратко. „Има ранени. Някои от задържаните са непълнолетни“, каза тя след като излезе. По-късно стана ясно, че задържаните са 19, от които 7 непълнолетни.

Слд 21 ч. при задържаните бяха допуснати трима адвокати. Междувременно отвън се трупаха близки, а информация все така нямаше.

„Бяхме седнали с приятелката ми в градинката на църквата „Св. Седмочислинеци“. Изведнъж дойдоха полицаи, тръгнахме настрани. Мина един полицай и ме удари с палката в ребрата. Аз тръгнах да дърпам приятелката ми, но полицаят я хвана за косата и я натисна надолу и започна да я рита“, каза за Свободна Европа едно от момчетата пред районното. Не става ясно защо той е оставен, а приятелката му задържана. И двамата са били на протеста пред стадиона.

Друг баща казва, че идва да търси сина си. „Получих това съобщение: Прибраха ме. Съжалявам!“. Бащата не знае нищо повече за състоянието на сина си, който е на 17 г. и е бил на протеста.

Един от плакатите на протеста показва забранителен знак върху лицето на Борислав Михайлов, който е начело на българския футбол от 18 години.
Един от плакатите на протеста показва забранителен знак върху лицето на Борислав Михайлов, който е начело на българския футбол от 18 години.

В този момент, на фона на информацията, че част от задържаните са с наранявания, на вратата се показва полицай с информация за един от чакащите, че задържаният е в „перфектно състояние“.

Майка на друго задържано 17-годишно момче казва, че синът й се е прибирал от училище. „Те са се сблъскали с тази агитка, която е гонена от полицаите и са попаднали сред другите хора, които са хванати“, казва жената.

Първите, които излязоха от ареста на Първо районно бяха трима млади мъже, от които двама с превръзки на главата и едно момиче. Те бяха качени в линейка и откарани в „Пирогов“. Към 23 ч. адвокат Велчева каза, че всички останали задържани остават в ареста.

  • 16x9 Image

    Генка Шикерова

    Генка Шикерова е разследващ журналист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG