Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бомби, водни оръдия, арести. Хиляди поискаха оставката на Михайлов и ръководството на БФС


Полицията използва водно оръдие срещу част от протестиращите. Това се случи, след като по полицията бяха хвърляни бомби, факли и предмети.
Полицията използва водно оръдие срещу част от протестиращите. Това се случи, след като по полицията бяха хвърляни бомби, факли и предмети.

Хиляди хора протестираха с искане за оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и ръководството на федерацията. Те се събраха в четвъртък вечер около националния стадион „Васил Левски“ в центъра на София.

По време на протеста се стигна до сблъсъци между част от протестиращите и полицията. Срещу органите на реда бяха хвърлени бомби, факли и други предмети. След няколко предупреждения жандармерията използва водно оръдие и сила, за да разпръсне протеста. Десетки души бяха арестувани, имаше и ранени граждани и полицаи.

Протестът, в който се включиха фенове на различни футболни отбори и граждани, идва след опити на БФС да премести мача между отборите на България и Унгария без публика в Пловдив.

Намеренията бяха предприети по инициатива на БФС и с решение на УЕФА заради опасения от ексцеси заради протеста. В крайна сметка мачът беше оставен да се проведе в София пред затворени трибуни.

Началото на мача е беше в 19 часа в четвъртък.

Футболни фенове и граждани от седмици протестират по време на мачовете от вътрешното първенство срещу управлението на БФС, като го обвиняват в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Борислав Михайлов и настоящото ръководство са начело на федерацията от 18 години.

В четвъртък вечер пред и около стадион „Васил Левски“ се събраха над 3000 души. Периметърът около спортното съоръжение беше отцепен, а на място имаше и хиляди полицаи.

В началото на протеста феновете протестираха мирно, а най-много хора се бяха струпали на ул. „Гурко“ между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Те скандираха „Оставка“, „Долу БФС“, „Михайлов вън“ и издигаха плакати срещу ръководството на футболния съюз и президента му.

Запален бус на бул. "Васил Левски"
Запален бус на бул. "Васил Левски"

Малко след 18:20 напрежението ескалира, след като част от представителите на футболни агитки започнаха да хвърлят факли, бомбички и други предмети срещу полицията.

Органите на реда на няколко пъти предупредиха протестиращите, но това не доведе до резултат. Тогава те използваха две водни оръдия и отблъснаха тълпата към сградата на Министерството на спорта.

Сблъсъците продължиха и след това. В кадри, заснети от различни телевизии, можеха да се видят бити и арестувани граждани. Полицията нахлу в бар, където удряше всички посетители, а някои от тях бяха арестувани.

На бул. "Васил Левски" протестиращите запалиха бус. Десетки кофи за боклук бяха обърнати и запалени.

След като полицията изтласка тълпата до сградата на Министерството на спорта, част от протестиращите се насочиха към "Орлов мост", където блокираха движението.

БФС е организацията, която управлява футбола в България.

Борислав Михайлов е бивш вратар и капитан на националния отбор по време на най-големия успех в историята – класирането на четвърто място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Той застана начело на федерацията през 2005 г. като замени на президентския пост Иван Славков. От тогава досега футболът в България е в упадък, като националният отбор не се е класирал нито веднъж на финали на голямо първенство.

За властта в БФС се водят и съдебни битки. Те са между БФС и клубове, предвождани от бившия национал и нападател на "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов, който беше кандидат за президент на федерацията по време на изборен конгрес през 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG