Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аматьори". Как раздорът в българския футбол провокира намеса на маскирани полицаи


Маскирани служители на разградската полиция нахлуха в сектор "Б" на стадион "Хювефарма Арена" в началото на второто полувреме на квалификационния мач за Евро 2024 между националните отбори на България и Сърбия, завършил 1:1.
Маскирани служители на разградската полиция нахлуха в сектор "Б" на стадион "Хювефарма Арена" в началото на второто полувреме на квалификационния мач за Евро 2024 между националните отбори на България и Сърбия, завършил 1:1.

Българският футбол вече поне две години е разделян между подкрепящи настоящия президент на БФС Борислав Михайлов и привърженици на опонента му Димитър Бербатов. Този раздор се прояви и по време на евроквалификацията между България и Сърбия, когато един плакат стана причина за намеса на полицията.

Тече второто полувреме на европейската квалификация на българския национален отбор по футбол срещу водача в групата Сърбия. България току що е повела с гол на капитана Кирил Десподов, подхранвайки надеждите си, че може да запише първа победа в тази кампания след две загуби от Черна гора и Унгария и равен с Литва.

В този момент на стадиона в Разград, където националите посрещат противниците си, защото той е единственият с необходимия лиценз в цялата страна, се разиграва странна сцена, останала встрани от телевизионните камери.

Привърженици от Варна, разположени в сектор "Б", издигат транпарант. Следва моментална реакция от стюардите, охраняващи трибуните по време на мача. Плакатът е скъсан, което провокира гнева на издигналите го фенове.

В крайна сметка в сектора нахлуват и маскирани полицаи, за да тушират напрежението. След кратка разправия един от варненските привърженици е изведен, но не е арестуван и след минути се връща обратно на трибуната. Междувременно Сърбия изравнява в последните секунди на продължението и България остава на предпоследното четвърто място в групата си с 2 точки от 4 мача.

Този епизод от срещата става причина и за остро изказване на техническия директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов-Гонзо след края на мача. Без да конкретизира кого точно визира, той изразява пред медиите възмущението си, че "тези хора, които искат да вземат властта", разединяват българския футбол, вместо да го обединяват.

"Какво искаме да направим? Искаме така да направим, че да провалим националния отбор? С някакви хора, които са, примерно, платени, и които, когато България води, те викат против България. За това ли, примерно, говорим? Това ли ще бъде новото поведение на "Продължаваме промяната" в българския футбол", казва Гонзо във видео, публикувано в спортния сайт "Спортал".

"В момента тези хора, които искат да вземат властта, не виждам те да са обединители, а разединители. Аматьори", добавя Иванов и си тръгва без да обясни кой е платен, кой иска да вземе властта и какво общо има "Продължаваме промяната" - партията, която заедно с "Демократична България" и ГЕРБ-СДС подкрепя новоизбраното правителство на Николай Денков.

За какво става въпрос?

Думите на Гонзо получиха известно обяснение на следващия ден. В сряда сутринта Националният фенклуб на ПФК Черно море - Варна публикува във Фейсбук гневна позиция срещу ръководството на БФС.

Напомняйки, че феновете на варненския отбор отдавна са се обявили за свалянето на настоящия президент на футболния съюз Борислав Михайлов, те съобщават, че са подкрепили основния му опонент Димитър Бербатов с издигане на плакат на мача в Разград.

"Последва моментална реакция от страна на охранителната фирма, която влезе в сектора и се опита да свали транспаранта. Това тяхно действие естествено срещна подобаващ отпор, което пък беше последвано от нахлуването на полиция и маскирана жандармерия. Кой и защо заповяда това, при липсата на каквото и да е нецензурно съдържание или директна нападка", се казва в позицията на фенклуба на Черно море.

В нея се обръща внимание и на "изключително грозното и непристойно поведение на бившия старши треньор на Черно море, а понастоящем директор на националните отбори в БФС - Георги Иванов, който през цялото второ полувреме, както и след края на мача, си позволи серия от неприлични жестове, нецензурни обиди и закани към феновете на бившия си отбор".

Председателят на фенклуба Иван Михайлов описа пред Свободна Европа поведението на Гонзо по следния начин: "Средни пръсти, държеше се за пакета, псуваше към нас."

По думите му варненските привърженици така и не са получили обяснение от стюардите защо са им скъсали плаката, при положение че съдържанието му не е било нецензурно. На него е имало единствено надпис "Бербатов - президент".

"Защото им било казано да късат нецензурни. И аз им казах: "Вие прочетохте ли го?" Отговарят: "Ами, не." После се извиняваха. Ами, като не сте го прочели как тъй го късате", коментира Михайлов, добавяйки, че след това в сектора са влезли полицаи и е имало "малко проблеми".

От Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Разград потвърдиха за случая пред Свободна Европа с уточнението, че са се намесили, тъй като варненските фенове са започнали да блъскат стюардите. Оттам потвърдиха и, че съдържанието на транапаранта действиетлно не е било нецензурно.

"Единият от стюардите, опитвайки се да свали плаката, го скъсва. Тогава тези фенове започват да блъскат стюардите, да се опитват да ги изблъскват извън сектора. Когато колегите виждат ситуацията, по разпореждане на комисаря на охранителната полиция група от колегите влиза и извежда единия от феновете, който е бил най-агресивен", каза Илияна Георгиева от пресцентъра на ОДМВР - Разград.

Свободна Европа изпрати въпроси във връзка с инцидента и поведението на Георги Иванов до пресцентъра на БФС, но до редакционното приключване на статията не получи отговори.

Кой за кого е?

Споменаването на "Продължаваме промяната" от Гонзо след края на мача може да бъде обяснено с публичната позиция на един от съпредседателите на партията - бившият премиер Кирил Петков.

През декември 2021 г. Петков заяви публично, че подкрепя Бербатов "в борбата му за прозрачност във футбола". Този негов коментар дойде два месеца, след като Борислав Михайлов беше преизбран начело на БФС с 241 гласа срещу 230 за Бербатов.

Последваха дълги съдебни обжалвания на процедурата по избор, които обаче така и не доведоха до свикването на нов конгрес за избор на президент на футболния съюз.

Две години по-рано, през есента на 2019 г., Михайлов загуби доверието и на друг бивш премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана, след като БФС беше глобен от УЕФА за расистки прояви по време на евроквалификацията между България и Англия на националния стадион "Васил Левски".

Тогава Борисов призова Михайлов да подаде оставка, което той изпълни. Междувременно Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР нахлу в офисите на БФС в акция срещу уговарянето на мачове.

Това обаче не доведе до официални обвинения и съдебни дела, а през пролетта на 2021 г. Михайлов ревизира позицията си и оттегли оставката си, подадена под натиска на Борисов. Това съвпадна с края на третия управленски мандат на ГЕРБ и с издигането на кандидатурата на Бербатов за президент на БФС. През последните две години Борисов не е заемал публично страна в раздора в българския футбол.

Сред традиционните поддръжници на Михайлов пък е собственикът на разградския "Лудогорец" Кирил Домусчиев, чийто клуб е шампион на страната през е последните 12 последователни сезона от 2012 г. насам. През тези години Домусчиев получи държавна подкрепа, за да построи стадиона в Разград, в чието откриване участваше лично Борисов.

Борислав Михайлов е начело на БФС от 2005 г., когато успя да свали от власт покойния Иван Славков-Батето с 194 на 133 гласа. Следащите си победи Михайлов постигаше с над 80% мнозинство. Разликата, с която спечели срещу Бербатов през 2021 г., е най-малката досега.

Расизъм и урок по футбол. Какво се случи на стадиона
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG