Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мач ще има". България и Унгария ще играят в София без публика


Президентът на БФС Борислав Михайлов
Президентът на БФС Борислав Михайлов

Европейската квалификация между България и Унгария ще се играе в 19 ч. в четвъртък на Националния стадион „Васил Левски“ в София без публика. За това съобщи унгарската федерация, която цитира решение на УЕФА.

Това беше потвърдено и с кратко съобщение на сайта на Българския футболен съюз (БФС).

Новината идва, след като в последните десет дни мястото, на което мачът трябва да се изиграе, беше променяно няколко пъти. По програма срещата трябваше да се изиграе в четвъртък 16 ноември на стадион „Васил Левски“ с публика. На 6 ноември БФС съобщи, че срещата е преместена на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, където да се играе без публика. В понеделник обаче от общината не разрешиха мачът да се играе на съоръжението, тъй като на него се извършват ремонтни дейности.

Промените се случиха по инициатива на БФС заради готвен протест на множество фенски организации срещу ръководството на федерацията и президента ѝ Борислав Михайлов.

В крайна сметка се стигна до ситуация, в която България рискуваше да изгуби служебно мача, а от БФС казаха, че това може да доведе до сериозни наказания както за самата федерация и националния отбор, така и за всички български клубове.

В съобщението си до медиите от унгарската федерация написаха, че "мач ще има" и определиха ситуацията с преместването на срещата като „безпрецедентна“ и „абсолютен хаос“.

„Трябва ясно да се каже: това, което федерацията домакин направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и много неспортсменско. Така не може да се организира семейна ваканция, камо ли международен мач със сериозен залог, в който са включени много хора и интересува милиони. БФС постави УЕФА и унгарската федерация в невъзможна ситуация“, пишат от унгарската федерация.

За България мачът е без значение, защото националният отбор е последен в групата си без шансове за класиране на европейски финали. За това обаче се бори Унгария.

БФС промени мястото на мача заради „риск от безредици“ заради готвен протест на феновете срещу ръководството. Управлението на Борислав Михайлов и подчинените му от години предизвиква недоволство, но в последните месеци срещу него има организирани протести от фенове на почти всеки мач от българското първенство.

Веднага след излизането на новината, че мачът ще се играе в София, в социалните мрежи фенове се организираха да проведат протест пред централния вход на стадион "Васил Левски" и на практика да блокират достъпа до съоръжението.

България не е участвала на финали на голям футболен форум от 2004 г. насам. Борислав Михайлов и настоящото ръководство управляват футбола от 2005 г. За самото управление на федерацията се водят съдебни битки, а БФС се свързва повече със скандали, лошо управление, корупция, непрозрачност и отказ да поеме отговорност, отколкото с развитието на футбола в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG