Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как МВР предсказа безредиците в София. И после ги улесни


МВР от години изкарва водни оръдия по улиците на София преди рискови футболни мачове, но те за пръв път влязоха в употреба на 16 ноември 2023 г.
МВР от години изкарва водни оръдия по улиците на София преди рискови футболни мачове, но те за пръв път влязоха в употреба на 16 ноември 2023 г.

МВР иска преместване на мач извън София заради риск от безредици. МВР обаче не предлага мачът да бъде затворен за публика, защото агитките се охраняват по-лесно на стадиона. Накрая мачът все пак се играе в София, а трибуните са затворени. МВР не възразява. Следват безредици.

"Вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество и престъпления."

Това не е описание на сблъсъците между протестиращите срещу Българския футболен съюз (БФС) привърженици и полицията по време на мача България - Унгария на 16 ноември в София. Това е официално предупреждение от МВР какво може да се случи, ако този мач се играе в столицата, отправено още на 31 октомври.

И прогнозата на МВР се сбъдва. Мачът в края на краищата се играе в София, трибуните са затворени и няколко хиляди души протестират по улиците пред стадиона. Някои хвърлят бомбички и павета срещу полицаите, а пък някои полицаи започват да бият мирно протестиращи. Десетки са арестувани. Следва искане за оставка, политически обвинения и трус в управляващото мнозинство.

Това е резултат от поредица от действия и бездействия на Министерството на вътрешните работи (МВР), показва проучване на Свободна Европа. Хронологията накратко е следната:

  • МВР иска преместване на мача от София
  • БФС предлага варианти за друг град и без публика
  • УЕФА избира новия стадион в Пловдив и предлага мач без публика
  • Кметът от ГЕРБ обаче отказва
  • УЕФА предлага мач без публика в София
  • МВР не възразява

Така мачът хем се връща в София, хем трибуните са затворени и протестиращите са пръснати по улиците. И двете са точно обратното на препоръките на МВР, но вътрешното министерство не реагира. Ден преди мача дори министърът казва, че всичко е наред и не се очакват проблеми.

Накрая протестиращи атакуват полицаи, а полицаи бият мирни граждани. Срещу хората са пуснати водни оръдия.

Феновете обвиняват ръководството на БФС в корупция, непрозрачно управление и слаби резултати.

Сега обаче да се върнем в последния ден на октомври, когато организацията на мача все още предстои. Тогава полицията иска срещата да бъде преместена в друг град заради планирания протест на футболни агитки. Феновете обвиняват ръководството на БФС в корупция, непрозрачно управление и слаби резултати на националния отбор.

МВР не препоръчва трибуните да бъдат затваряни, защото на стадиона е много по-лесно да контролира какво внасят и правят феновете.

След искането от МВР, БФС на свой ред иска решение от европейската футболна централа УЕФА, на която предлага няколко варианта, включително преместване и затваряне на трибуните на мача. УЕФА приема и двете предложения и препоръчва новопостроения стадион в Пловдив.

Новият кмет на града от ГЕРБ обаче отказва да предостави общинското съоръжение, защото на него се извършват планирани довършителни работи. До датата на мача обаче остават само два дни.

Затова УЕФА дава нова препоръка - мачът да се върне обратно в София, но пред празни трибуни. БФС се съобразява. МВР мълчи.

Така се оказва, че въпреки предупреждението на МВР, рисковата среща ще се играе в столицата, а протестиращите агитки ще са пръснати свободно из града, вместо да са събрани на стадиона. Това е най-лошият вариант за полицията. Но МВР не възразява.

Кадър от началото на сблъсъците между футболни привърженици и полиция на 16 ноември 2023 г.
Кадър от началото на сблъсъците между футболни привърженици и полиция на 16 ноември 2023 г.

Следват масови безредици, десетки пострадали протестиращи и полицаи, масови арести, щети за десетки хиляди левове, оплаквания от полицейски произвол. И политическо напрежение.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) иска оставката на вътрешния министър, а ГЕРБ и ДПС го защитават. ГЕРБ критикува новия кмет на София от ПП-ДБ, а премиерът заплашва с оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие.

Всичко това можеше да бъде предотвратено, ако това е била целта. Проучването на Свободна Европа обаче не открива данни такава цел да е била преследвана.

Проследихме официалната комуникация между МВР, БФС и УЕФА по темата и подредихме хронологично предисторията на погрома в столицата. Изводите ще направите сами.

1. МВР иска преместване на мача от София

Европейската квалификация между България и Унгария идва в момент, когато общественото недоволство срещу президента на БФС Борислав Михайлов е достигнало своята върхова точка. Той от години е обвиняван в некомпетентност и корупция. Така се стига до безпрецедентното намерение на няколко футболни агитки да се обединят в общ протест срещу БФС по време на въпросния мач на националния стадион "Васил Левски".

Заради тези настроения на феновете БФС инициира среща със Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) на 24 октомври. На нея футболната централа иска полицията да провери информацията за готвения протест от агитките, става ясно от съобщение на дирекцията, цитирано от БТА на 6 ноември.

Част от буйстващите футболни привърженици на ул "Гурко" в София, 16 ноември 2023 г.
Част от буйстващите футболни привърженици на ул "Гурко" в София, 16 ноември 2023 г.

На 31 октомври СДВР изпраща свое официално писмо до БФС, в което потвърждава, че на 16 ноември наистина се очаква протест на агитки от цялата страна в София. И добавя, че на този фон в града зачестяват и демонстрациите заради военния конфликт в Близкия изток.

"Спецификата на гореизброените прояви предполага наличие на хора с различни разбирания, убеждения и интереси, в това число футболни фенове, което от своя страна би могло да провокира груби нарушения на обществения ред, вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество и престъпления", пише СДВР в писмото си, публикувано в оригинал от БТА на 11 ноември.

Затова полицията казва, че мачът България - Унгария "следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг".

Официалното писмо ясно показва, че СДВР не препоръчва мачът да се играе пред празни трибуни. Дори напротив - препоръчва се стадион, който да позволява "нормалното провеждане".

2. БФС предлага варианти за друг град и без публика

Второто действие от този сюжет беше разкрито през уикенда, когато в страницата на обединения протест на агитките срещу БФС във Фейсбук беше публикувано факсимиле от писмо на генералния секретар на съюза Борислав Попов до УЕФА. Като източник беше посочен спортният репортер на БНТ Бюлент Мюмюнов.

Макар че документът е на официална бланка на БФС, на него липсва подпис от Попов. Затова Свободна Европа изпрати писмено запитване до футболната централа дали съдържанието му е достоверно. Оттам не последва отговор, но досега те не са отрекли публично истинността на написаното.

А от него става ясно, че Попов моли УЕФА за мнение какво да прави БФС предвид наличието на "значителни рискове от целенасочено гражданско неподчинение като средство за искане за оставката на ръководството на БФС".

Той изброява и няколко варианта за промяна в организацията на мача: "Частично или пълно затваряне на стадион, затягане на процедурите за сигурност и влизане, смяна на мястото или всяко друго предложение, което може да имате."

3. УЕФА препоръчва закрит мач в Пловдив

На 3 ноември следва писмо от Кийт Долтън, директор "Футболни операции" в УЕФА, в което той отговаря на Попов, че европейската футболна централа е извършила "собствен анализ, който подкрепя опасенията, повдигнати от МВР".

Затова Долтън предлага мачът на 16 ноември да бъде преместен на новия стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

"В допълнение, като се има предвид, че наличните разузнавателни данни показват възможност за обществени безредици, УЕФА настоятелно препоръчва мачът да се играе при закрити врати без продажба на билети. Молим БФС да разгледа внимателно тази препоръка и да потвърди тази позиция", се казва в писмото от УЕФА, цитирано от БТА.

4. Новият кмет на Пловдив отказва

Тук идва и първият обрат в историята. Строителят на пловдивския стадион Илиян Филипов от фирма ПИМК обявява на 9 ноември, че там не може да има мач седмица по-късно, защото ще се извършват планирани довършителни работи.

На 11 ноември Филипов добавя, че е бил заплашван от директорите в БФС Георги Иванов-Гонзо и Христо Запрянов, че ако няма мач на "Христо Ботев", ще бъдат отнети лицензите на двата пловдивски отбора "Ботев" и "Локомотив".

Полицейският кордон изтласква протестът нагоре по ул. "Гурко" към спортното министерство, 16 ноември 2023 г.
Полицейският кордон изтласква протестът нагоре по ул. "Гурко" към спортното министерство, 16 ноември 2023 г.

Следва задочна разправия между тримата по медиите, на чийто фон на 13 ноември новоизбраният кмет на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров потвърждава официално, че градът на може да домакинства на европейската квалификация на националите срещу Унгария.

В този момент се появява публично предложение от новия кмет на Кърджали от ДПС Ерол Мюмюн мачът да бъде преместен там, но само ако си играе пред публика. В крайна сметка този вариант не е потвърден официално.

5. УЕФА препоръчва мач без публика в София

До мача остават само два дни. На 14 ноември УЕФА обявява на сайта си, че срещата се връща обратно в София и ще се играе на Националния стадион "Васил Левски", какъвто е първоначалният план. Промяната е, че на трибуните няма да бъдат допускани фенове.

Свободна Европа отправи писмено запитване до европейската футболна централа за мотивите, с които е препоръчано затварянето на стадиона, но оттам отказаха коментар по темата.

6. МВР не възразява агитките да останат отвън

На 15 ноември, ден преди злополучния мач, СДВР и БФС дават обща пресконференция, на която обявяват, че срещата ще се охранява от 1600 полицаи заради очаквани провокации от агитките.

"Ние не можем да поискаме закриването на вратите. Закриването на вратите е решение на администрацията на УЕФА", казва Борислав Попов и добавя, че не би попитал европейската футболна централа "защо препоръчва нещо".

На пресконференцията присъства и Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" към СДВР, който съобщава, че футболните привърженици са заявили "мирен протест" на няколко места около стадион "Васил Левски".

По думите му затова полицията планира "обособена охранявана зона, така че да не бъде опорочена футболната среща, а да се проведе при нормални условия".

Горящ полицейски бус на кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски", 16 ноември 2023 г.
Горящ полицейски бус на кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски", 16 ноември 2023 г.

"Относно анализирането, планирането и нашите становища относно футболната среща, това са документи, които са за лично ползване, надграждаме над тях, виждаме си грешките, защото винаги се допускат грешки и вследствие над тях надграждаме и се усъвършенстваме. Не смятам, че те следва да бъдат обществено достояние", отговаря Георгиев на въпрос дали СДВР ще публикува анализите си за рисковете от този мач.

В нито един момент от пресконференцията той не споменава МВР да е възразило срещу затварянето на националния стадион и оставянето на агитките по улиците на града.

Свободна Европа отправи запитване до пресцентъра на вътрешното министерство дали СДВР все пак е препоръчала на БФС да отвори стадиона. Оттам уточниха, че такава препоръка не е правена.

Равносметката на столичната полиция

Ден след погрома пред "Васил Левски" обаче лично директорът на столичната полиция Любомир Николов признава, че колегите му са щели да охраняват много по-ефективно мача, ако агитките са били допуснати на стадиона.

"Предимството на стадиона е, че всички тези фенове, носейки в себе си тези забранени предмети, и тези плочки, които хвърчаха по нас, щяха да им бъдат иззети на входовете на стадиона, където филтрираме и проверяваме обстойно личните вещи на лицата", казва Николов на 17 ноември.

Защо СДВР не е настояла срещата да се проведе пред публика, за да се избегнат безредиците с агитките, той не казва.

От думите му обаче става ясно, че извън стадиона полицията не е имала как ефективно да раздели отделните агитки, присъствали на протеста, нито да изгради достатъчно контролни пунктове, на които привържениците да бъдат проверявани за опасни предмети.

Първоначално лансираната теза от СДВР, че представителите на различни агитки са се сбили помежду си, което е провокирало атаката на полицията, пък беше опровергана от протестиращите.

Равносметката на ръководството на СДВР включва общо 33-ма задържани, 24-ма ранени протестиращи, над 30 пострадали полицаи. Двама души бяха обвинени за потрошаване и запалване на полицейски бус.

По данни на новия кмет на София от ПП-ДБ Васил Терзиев пък стойността на щетите надхвърля 40 000 лв.:

"Около 14 000 лв. за контейнери, кошчета и отпадъци и дейности по почиствате. За шахти, плочки, бордюри - 8000 лв., колчета и знаци - 4500 и за нарушена обшивка на тавана на подлеза на "Орлов мост" - около 15 000 лв."

Напрежение между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Именно Терзиев стана обект на политически атаки от ГЕРБ след безредиците, тъй като е съгласувал обявения като мирен протест на футболните агитки.

Партията на Бойко Борисов обаче не отправи критики към МВР за това, че въпреки всичките си предупреждения за очаквани провокации и насилие, не препоръча на БФС да остави отворен стадиона, за да влязат около 4000-те протестиращи привърженици вътре.

На този фон от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, а премиерът Николай Денков дори заплаши с оставка на кабинета, ако Стоянов не осъди проявите на полицейско насилие, заснети по време на безредиците.

В отговор от ГЕРБ и ДПС защитиха вътрешния министър. От своя страна Стоянов обобщи, че МВР се е справило добре с охраната на протеста и отказа да подаде оставка. От думите му стана ясно още, че по време на безредиците той е бил на кино прожекция.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG