Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ поиска оставката на вътрешния министър след протеста срещу БФС. Той отказа да я подаде


Вътрешният министър Калин Стоянов
Вътрешният министър Калин Стоянов

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха в петък сутринта оставките на вътрешния министър Калин Стоянов, както и на шефа на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов.

На пресконференция на МВР следобед Стоянов каза, че няма да подаде оставка. Премиерът Николай Денков съобщи, че ще уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, но няма да бърза с решението дали да поиска оставката на Стоянов, както и че ще обсъди въпроса с вицепремиера Мария Габриел.

Новината идва, след като в четвъртък вечерта в столицата с стигна до размирици по време на протеста на футболни фенове срещу БФС. Има ранени протестиращи и полицаи. Преди началото на протеста Стоянов каза, че не се очаква да има ескалации.

Видеа, публикувани в социалните мрежи по време на протеста, показаха как полицаи нападат хора в заведение пред сградата на Министерството на младежта и спорта, бият повалени на земята хора и задържат протестиращи в малките улички край протеста.

"Подобно поведение на българските полицаи е недопустимо", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Цялата българска общественост видя снощи проявената жестокост от определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и за това трябва да се носи политическа отговорност", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

"Не може хора да бъдат пребивани в заведения", добави съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По-късно през деня на пресконференция на МВР Стоянов определи действията на полицията като "реципрочни" на агресията от страна на крайни фенове. Според министъра органите на реда са успели да предотвратят "нещо много по-сериозно". По думите му всеки служител, който е превишил правата си, ще понесе персонална отговорност.

Калин Стоянов стана министър на вътрешните работи при встъпването на власт на кабинета на Николай Денков. Това се случи, въпреки че първоначалното предложение за поста от страна на ПП-ДБ беше бившият прокурор Андрей Янкулов.

На пресконференцията в петък премиерът Денков отказа да коментира кой е предложил Стоянов за министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не вижда причина да се иска оставката на Стоянов и поиска тази на спортния министър Димитър Илиев. По-рано, в четвъртък вечерта Борисов поиска оставката и на Борислав Михайлов.

Денков критикува Стоянов за уверенията му, че не се очакват провокации, както и за това, че по време на протеста министърът е бил на кинопрожекция, което според премиера е било "доста смущаващо". Стоянов отговори на пресконференцията, че през цялото време е бил в комуникация с ръководството в МВР.

"Не може да си затворим очите пред сцените на отделни полицаи, които биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег", каза още Денков, като добави, че е наредил разследване на действията на полицията. По негови думи основната причина за сцените на насилие е управлението на настоящото ръководство на БФС.

В петък БСП също поиска оставката на Стоянов. "Това, което стана в София, е война и е недопустимо, МВР не се справи", каза лидерката на партията Корнелия Нинова. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че иска оставката не на един министър, а на цялото правителство.

Протестът в четвъртък започна мирно, но около 18:20 напрежението ескалира. Срещу органите на реда бяха хвърлени бомби, факли и други предмети. След няколко предупреждения жандармерията използва водно оръдие и сила, за да разпръсне протеста. Десетки души бяха арестувани.

На бул. "Васил Левски" протестиращите запалиха бус. Десетки кофи за боклук бяха обърнати и запалени.

През последните няколко седмици граждани протестират срещу БФС - организацията, която управлява българския футбол, като я обвиняват в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Те искат оставката на Борислав Михайлов, който е на БФС от 18 години.

Михайлов пое федерацията през 2005 г., като оттогава футболът в България е в упадък, а националният отбор не се е класирал нито веднъж на финали на голямо първенство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG