Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие на протеста срещу БФС


Министър-председателят на България Николай Денков
Министър-председателят на България Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза, че ще подаде оставката си, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) в четвъртък.

Протестът беше белязан от агресия между протестиращи и полицаи. Появиха се и видеа на полицейски произвол. В петък "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), част от чието правителство е Стоянов, поиска оставката му. Той обаче каза, че няма причина да я подава, а ГЕРБ и ДПС го защитиха.

В понеделник Денков каза, че по време на протеста е имало превишаване на полицейски права, както и полицаи без отличителни знаци.

"Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците", каза Денков. Той добави, че ако насилието не бъде припознато като такова и от министър Стоянов, то премиерът ще подаде оставката си.

"Тези полицаи петнят полицията и нямат място там", каза още Денков.

Според него трябва да бъде сформирана комисия в Народното събрание, която да се занимава с проблема за полицейското насилие.

Председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ, обаче каза, че партията му няма да подкрепи идеята за такава комисия. Той защити Стоянов и изрази "пълна подкрепа" към действията на служителите на МВР.

"Това беше като гангстерска битка на улицата и вие какво очаквахте да направят тези момчета? Те постъпиха абсолютно достойно и защитиха гражданите на София", каза Пеевски.

По-рано в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също съобщи, че няма да подкрепи искането за отстраняването на Калин Стоянов, и каза, че "ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Николай Денков".

Това се случва, след като в неделя Калин Стоянов съобщи, че петима полицаи са признали, че може да са превишили своите права по време на протеста. Той каза, че се извършва вътрешна проверка и всички, които са го направили, ще понесат своята отговорност.

В петък, след като ПП-ДБ поиска оставката на Стоянов, той каза, че ако я подаде, ще предаде хиляди служители на МВР, които са свършили работата си. Междувременно Денков освободи неговия заместник - Стоян Темелакиев, а Стоянов определи това като прибързано действие.

В началото на протеста срещу ръководството на БФС в четвъртък протестиращите замеряха служителите на МВР с различни предмети, а впоследствие запалиха няколко кофи за боклук и изгориха полицейски автомобил.

Няколко часа след началото на протеста се появиха кадри на разкървавени хора, както и на такива, бити с палки, в района на Националния стадион "Васил Левски".

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG