Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Война между лидери на партии". Борисов изключи импийчмънт на Радев заради конфликта с Пеевски


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път коментира в сряда конфликта между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той определи сблъсъка между двамата като "война между лидери на партии", но изключи възможността да се стигне до импийчмънт на държавния глава.

В началото на седмицата Радев и Пеевски си размених обвинения в корупция. Депутатът от ДПС заговори за корупционен "път на Копринката" в президентството, визирайки съветника на президента Николай Копринков. Радев пък нарече Пеевски "г-н Магнитски", намеквайки за включването на Пеевски в санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" заради данни за корупция.

"Абсурдно е да се говори за импийчмънт на човек, който е пряко избран от народа, както и е абсурдно този човек да говори като партиен лидер и да не хареса нищо, което се е случило до този момент в България, освен служебните правителства", каза в сряда Борисов по повод призивите на Пеевски за оставка на Радев.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира атаките на Пеевски към Радев, но допусна, че те са отправени срещу президента "в качеството му на бъдещ партиен лидер, а не на държавен глава".

"ДПС знае повече от ГЕРБ, защото те бяха близки с президента Радев", каза още Борисов, който напомни, че пръв е заговорил за "пътя на Копринката".

Фразата Борисов използва през октомври 2021 г. в контекста на злоупотреби и контрабанда, свързани с президентството.

"Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес към тази алегория и не виждам никакъв смисъл да коментирам войната между лидери на политически партии", добави Борисов пред репортери в кулоарите на парламента.

Той настоя да получи отговор и на въпроса кой е предлагал на Радев да стане част от т. нар. "сглобка" - коалиционното управление на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, подкрепено от ДПС. Такова твърдение направи във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Тъй като аз не съм отправил такава оферта, да попитате лидерите на другите партии от сглобката кой е отправил такава оферта. Г-жа Йотова надали си го е изсмукала от пръстите", каза Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ и министър на финансите Асен Василев по-рано отрече да знае за подобна покана към президента.

Според Борисов обаче поканата може да е дошла само от лидерите на ПП-ДБ, на които прехвърли отговорността за назначенията в специалните служби.

"През изминалите три години президента Радев еднолично или заедно с колегите от ПП-ДБ назначи не само ръководителите, но и заместниците във всички служби за сигурност, включително и в МВР", добави той.

Внесеният преди месеци законопроектът на ПП-ДБ за реформа на спецслужбите все още не е разгледан от парламентарните комисии. В края на миналата година Борисов и Пеевски блокираха реформата, което доведе до оставката на председателя на парламентарната комисия за контрол на службите Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG