Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпрос на време". Убийството на Мартин Нотариуса е попречило на прокуратурата да го обвини


Заместник градският прокурор на София Иво Илиев на фона на главния секретар на МВР Живко Коцев.
Заместник градският прокурор на София Иво Илиев на фона на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Софийската градска прокуратура (СГП) е планирала да повдигне обвинение на Мартин Божанов, известен с прякора си "Нотариуса", но убийството му в сряда е осуетило намеренията на разследващите. Това съобщи в петък заместник градският прокурор на София Иво Илиев.

Изявлението му става факт на фона на публичните разкрития на държавното обвинение и службите, че името на Божанов от години е свързвано с данни за десетки имотни измами. Срещу него има и подадени официални сигнали за заплахи от поне двама действащи съдии. Те описват действия на Божанов, извършвани спрямо тях през 2019 и 2020 г.

"Разследването буквално е било приключило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвинение на Божанов, но при това стечение на обстоятелствата обективно няма какво да стане. На практика разследването е било на самия финал", каза прокурор Илиев по време на брифинг след годишния отчет на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в петък.

Той уточни, че става въпрос за разследване "за имотни измами, пране на пари и принуда на съдии". Попитан дали прокуратурата все пак не продължава да работи по събирането на доказателства за други замесени в тези престъпления, Илиев отказа да отговори.

"Това са детайли, които няма... Казано по друг начин – извън това, което е в медийното пространство, няма да ви споделям, защото смятам, че това по някакъв начин може да повлияе на разследването."

Всъщност в медийното пространство, редом с името на Божанов, са споменавани и тези на адвокатите Калин Чанков и Велимир Атанасов. И двамата са посочени в официален сигнал на съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд. В началото на 2022 г. тя информира прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието, че е обект на заплахи от тримата.

Освен нея, сигнал срещу Нотариуса изпраща и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

Името на адвокат Калин Чанков беше споменато и в контекста на съдебна измама, описана още през 2015 г. от "Е-vestnik". Става въпрос за фирма, осъдила "Инвестбанк" за 9 млн. лева, която се оказва с оттеглен от Чанков иск, уж от името на компанията.

Колегата му Велимир Атанасов пък е герой от случая "Жоси", в който централна фигура беше Стоимен Гешев - баща на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Съсобственикът на "Жоси" Георги Георгиев твърдеше, че Атанасов му е бил препоръчан от Гешев да му помогне да надделее в спор със съдружника си, като прехвърли дял на Гешев-старши.

Засега обаче разследващите отказват да коментират дали извършват някакви действия спрямо други хора, замесени в евентуалната престъпна дейност на Нотариуса.

"Това, което ми е известно, е, че в СГП се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Мартин Божанов. Това, което беше споменато и при първите изявлeния – то се касае за имотни измами, за пране на пари, получени от тези имотни измами, и за принуда по отношение на съдии, които са гледали граждански дела, по които той има някакъв интерес", каза прокурор Илиев.

Той все пак уточни, че по този случай са прибавени и данните от журналистическото разследване на Антикорупционния фонд от 2021 г., в рамките на което Божанов беше посочен като потенциален участник в корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд.

"По това досъдебно производство той не е бил привлечен като обвиняем до момента, защото не е било приключило разследването по същото. Но са разпитани всички свидетели, назначени са експертизи, към това дело са присъединени и записи от съдебни заседания, включително записите на г-жа Бакалова и на Антикорупционния фонд, така че там се е разследвала мащабната дейност", каза още заместник градският прокурор на София.

От МВР също потвърдиха, че Божанов е бил обект на техни оперативни разработки в миналото, но не стана ясно дали те са довели до предоставянето на годни доказателства на прокуратурата.

"Г-н Божанов е обект и на други разработки и абсолютно всички служби, които са разследвали някакво негово евентуално престъпно поведение, в момента са включени в нашия оперативен щаб, който работи за разкриване на това убийство", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Въпреки че и службите, и прокуратурата очевидно отдавна разследват дейността на убития Божанов, полицията все още няма конкретна версия за покушението.

"Установяваме лица от близкия му кръг, с които тепърва ще започваме да работим, за да се ориентираме по-мащабно в житието и битието на лицето с оглед на това да изведем по-коректни версии, по които ще започнем да работим приоритетно", обобщи Николов.

Той съобщи още, че сигналът за убийството е получен на спешния телефон 112 почти час по-късно, защото съпругата на жертвата "тогава го е констатирала". Първоначалната информация от охранител на комплекса "Глория палас" край София, където стана покушението, беше, че то е станало пред жената на Нотариуса. Това обаче беше опровергано от СДВР. Самият охранител, който твърди, че е чул изстрелите, не е подал сигнал.

В четвъртък полицията е извършила претърсвания на различни адреси, свързани със семейството, и е установила, че убитият "фиктивно владее доста имоти, но на негово име и на името на управляваните от него фирми имотите са единици". На името на съпругата му пък има къща извън София, която вече е била претърсена. Жената на Божанов е служителка на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), но в момента е в отпуск по майчинство. Двамата имат две деца.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG