Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как депутатите ще проверяват влиянието на Мартин Нотариуса в съдебната система


Кадър на санкционирания за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски на заседанието в парламента на 7 февруари 2024 г.
Кадър на санкционирания за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски на заседанието в парламента на 7 февруари 2024 г.

Временна комисия ще проверява фактите около евентуалната незаконна дейност и влиянието в съдебната система на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит миналата седмица. Това реши Народното събрание в сряда с гласовете на всички парламентарни групи.

Новината идва ден след като „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предложиха създаването на такава комисия и внесоха проекти в Народното събрание. Идеята първоначално дойде от Антикорупционния фонд (АКФ), който е разследвал схема за търговия с влияние, свързана с Нотариуса. Впоследствие и ГЕРБ се присъедини към предложенията.

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше убит миналата сряда край София.

В събота журналистът Николай Стайков от АКФ съобщи, че Божанов е бил собственик на частен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки с хора в съдебната система.

Във вторник Софийската градска прокуратура (СГП) каза, че обвинението знае за съществуването на този частен клуб още от 2022 г. Според СГП Божанов е част от организирана престъпна група за търговия с влияние, макар досега да е бил разследван основно за имотни измами.

Какво ще прави комисията

Новата временна комисия ще проучва фактите около „евентуалното наличие на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система“.

Другата ѝ задача ще бъде да установи дали е имало бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него, прокуратурата и други компетентни органи по отношение на Божанов и евентуалните му „нерегламентирани обвързаности“ с представители на съдебната власт.

Ще трябва да се разбере кои са били членовете на магистратския клуб на Божанов и дали те са били покровителствани от политици през годините. Комисията ще има за цел да даде трибуна и на магистрати, които са били притискани или заплашвани от Божанов.

По тези въпроси комисията ще заседава в продължение на 3 месеца. Неин председател ще бъде Никола Минчев от ПП-ДБ. Членове ще са петима депутати от ГЕРБ, четирима от ПП-ДБ, по трима от ДПС и „Възраждане“ и по един от БСП и „Има такъв народ“ (ИТН).

Достатъчно ли ще бъде това

Опозиционните „Възраждане“, БСП и ИТН подкрепиха създаването на комисията, но разкритикуваха предложението на управляващото мнозинство и казаха, че то няма да бъде достатъчно, за да се решат проблемите с корупцията в съдебната система.

От ИТН поискаха подобна комисия да се създаде и във връзка с бившата барета Алексей Петров, който беше убит през август 2023 г. След смъртта му БСП, ИТН, „Възраждане“ и президентът Румен Радев излязоха с обвинения, че Петров стои зад създаването на сегашното коалиционно правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Ченге, бизнесмен или мутра? Кой беше убитият Алексей Петров
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

Сега ИТН повториха тези твърдения и пожелаха проверка за евентуални корупционни практики при изграждането на сегашното управление. Това предложение не се прие.

От „Възраждане“ също поискаха комисия, която да разследва дейността на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той е санкциониран за корупция по глобалния американски закон „Магнитски“. В момента Пеевски се изявява като говорител на управлението.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който често е несъгласен с позициите на своята парламентарна група, попита дали комисията за Божанов ще се занимава и с бившия прокурор и следовател Петьо Петров - Еврото и неговите влияния в съдебната система.

От БСП също се усъмниха доколко ефективна ще бъде комисията в този вид. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова нарече случващото се „огромен октопод“, който напълно е овладял съдебната система.

Защо убитият Божанов стигна до парламента

След смъртта на Мартин Божанов нашумя проблемът за незаконното оказване на влияние върху съдебната система.

В края на миналата седмица разследващите обявиха, че Божанов е бил убит тъкмо когато е предстояло да му се повдигне обвинение за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати. Сега прокуратурата уточнява, че разследва Божанов и за „противозаконно влияние“.

До това се стигна, след като съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров съобщиха, че са били заплашвани от Божанов.

В интервю за бТВ в неделя Цариградска разказа как преди няколко години е била притисната от Божанов да се оттегли от разглеждането на дело за имотна сделка, свързана с него.

През своя роднина Цариградска е била предупредена, че Божанов е много близък с вече бившия главен прокурор Иван Гешев и с депутата от ДПС Делян Пеевски. През изминалите дни пред Свободна Европа Гешев и Пеевски (през пресцентъра на ДПС) отрекоха да са познавали Божанов.

За дейността на Божанов се заговори през 2021 г. заради разследване на АКФ, което се занимава със схема за незаконно влияние във вече закрития Специализиран съд.

В разследването става дума за ареста на бизнесмена Веселин Денков. От жената до Денков Ивайла Бакалова са поискани 100 хил. лева, за да бъде той освободен. Бакалова прави записи, в които се вижда и чува как обсъжда освобождаването на Денков именно с Божанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG