Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява последната заплаха срещу съдия Цариградска. Адвокати я подкрепиха


Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Окръжната прокуратура в Плевен се е самосезирала по публикация на Свободна Европа и е образувала проверка за последната заплаха, отправена в понеделник към съдия Владислава Цариградска от Окръжния съд в града. Това съобщи говорителката на местната прокуратурата Диана Илиева.

Това става ден след като на официалния имейл на съда в Плевен е получено съобщение, с което нейните колеги са посъветвани да кажат на съдията, че "мълчанието е злато или ще ѝ изкормим гениталиите". Цариградска е основен свидетел по разследването срещу предполагаемата престъпна група на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

В последните дни тя съобщи, че е получила чрез посредник и заплаха от шефа на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов "да се кротне". Това беше отречено от Иванов в негова позиция във Фейсбук. Засега не е известно по този случай да има образувана прокурорска проверка.

Междувременно на Цариградска беше назначена физическа охрана от правосъдното министерство. Преди седмица тя беше изслушана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), а в четвъртък предстои да се яви и пред временната анкетна комисия в парламента, която проучва дейността на Божанов.

Цариградска и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса преди три седмици прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС сформираха специални комисии по темата.

Във вторник шест адвокатски колегии в страната излязоха с обща позиция, в която призоваха прокуратурата и службите за адекватни действия срещу предполагаемите групи на Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Последният беше осветен през 2020 г. като активен участник в схемата "Осемте джуджета", използвана за изземване на бизнеси със съдействието на закритата през 2022 г. Специализирана прокуратура.

"За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да и бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото", заявяват адвокатските колегии от Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Те добавят, че "публичните разкрития за съществуващите сфери на влияние в прокуратурата и съда и използването им за користни цели трябва да бъдат изобличени незабавно и участниците в тях подведени под наказателна отговорност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG