Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд посъветва депутатите да изслушат Гешев, Цацаров, Сарафов и Ушев за Нотариуса


Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков (отляво надясно) от Антикорупционния фонд по време на изслушването в парламента в четвъртък.
Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков (отляво надясно) от Антикорупционния фонд по време на изслушването в парламента в четвъртък.

Временната парламентарна комисия за проучване на дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса да покани на изслушване бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, настоящият временно заемащ този пост Борислав Сарафов, както и бившия председател на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев. Това посъветва екипът на Антикорупционния фонд (АКФ) депутатите от комисията в четвъртък.

Журналистите Бойко Станкушев и Николай Стайков, както и адвокат Андрей Янкулов - и тримата от АКФ, бяха изслушани на първото заседание на комисията, създадена преди седмица.

Именно тази неправителствена организация публикува още през 2021 г. разследване, разкриващо схема за търговия с влияние в закритите година по-късно специализирани съдилища и прокуратури. Потърпевши от нея бяха бизнесменът Веселин Денков и жена му Ивайла Бакалова, на която бяха поискани поне 100 000 евро, за да бъде освободен от ареста мъжа ѝ.

Година по-рано, през 2020 г., съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров публично информираха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че са заплашвани от Нотариуса и негови приближени.

Прокуратурата обаче не реагира нито през 2020, нито през 2021 г., а се активизира едва след убийството на Божанов на 31 януари. Седмица след това разследващите претърсиха тайния му клуб, в който са членували действащи магистрати.

Успоредно с действията на парламента и прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС също взе решение да сформира своя специална комисия, която да проучи контактите на предполагаемата престъпна група на Нотариуса със съдии.

Както Свободна Европа писа в четвъртък, в рамките на разследването за имотни измами, пране на пари, натиск над магистрати и търговия с влияние срещи убития Божанов и негови приближени, има информация, че те са разполагали с компромат срещу Ушев.

Именно той е съдията, разрешавал специални разузнавателни средства (СРС) спрямо магистрати от 2017 до 2022 г., когато спецправосъдието беше закрито. По този повод Янкулов от АКФ препоръча на депутатите да поканят Ушев на изслушване и да съберат и анализират информацията за прилаганите СРС-та спрямо магистрати, както и за какво е използвана събраната с тях информация.

Той посочи още, че има "очевидна връзка" между действията на предполагаемата група на Божанов и тази на бившия следовател Петьо Петров-Еврото, осветена в друго разследване на АКФ - "Осемте джуджета".

Колегите му Станкушев и Стайков препоръчаха покани за изслушване да бъдат изпратени още на Гешев и Цацаров. През 2021 г. първият беше главен прокурор, а вторият - председател на антикорупционната комисия.

Станкушев припомни, че Гешев публично е отхвърлял разкритията на АКФ за групата на Божанов, дори по време на свои изслушвания в парламента. Цацаров пък коментира по-рано тази седмица пред "Дневник", че е разбрал за съществуването на Нотариуса след неговото убийство.

"Странно ми е на мен как толкова късно е разбрал той за съществуването на тази фигура при положение, че ние я осветихме три години по-рано", каза по този повод Янкулов.

Колегата му Стайков добави, че "става дума за слаба памет или обикновена лъжа", тъй като АКФ са водили официална кореспонденция с антикорупционната комисия по темата по време на мандата на Цацаров.

Екипът на неправителствената организация препоръча още да бъдат поканени на изслушване бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, настоящият ръководител на ГДБОП Калин Стоянов вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, както и пострадалите Веселин Денков и Ивайла Бакалова.

Стайков предложи още парламентът да поиска цялата налична информация за действията на предполагаемата група на Божанов от МВР, прокуратурата, ДАНС, данъчните и антикорупционната комисия. И едва, след като я получи и анализира, тогава да пристъпи към следващите изслушвания

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG