Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прокуратурата пази своите тайни". Комисия във ВСС също ще проверява мрежата на Нотариуса


Председателката на Върховния касационен съд и Съдийската колегия на ВСС Галина Захарова (вдясно), правосъдният министър Атанас Славов и членовете на съвета Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.
Председателката на Върховния касационен съд и Съдийската колегия на ВСС Галина Захарова (вдясно), правосъдният министър Атанас Славов и членовете на съвета Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създаде във вторник специална комисия, която да провери степента на влияние, което убитият Мартин Божанов-Нотариуса е имал в съдебната система.

Това става на фона на решението на парламента да създаде своя временна анкетна комисия по същата тема и течащото в момента разследване на прокуратурата срещу предполагаемата престъпна група на Божанов.

Убитият мъж, който никога не е бил нотариус, е известен на властите поне от 2020 г., когато съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров разказаха пред ВСС, че са били заплашвани от него във връзка с разглеждани от тях дела. Впоследствие съветът уведоми за случая лично бившия главен прокурор Иван Гешев, но реакция на прокуратурата не последва.

Предполагаемата група на Божанов е обект на разследване от април 2023 г., след като в края на 2022 г. МВР ѝ изпраща разработка, с мнение, че става въпрос за организирана престъпност, която се занимава с търговия с влияние.

Публичните разкрития за дейността на Нотариуса и подозренията му за връзки с магистрати провокираха и изслушване на временния главен прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков пред Съдийската колегия на ВСС. Заедно с тях беше изслушана повторно и съдия Цариградска.

Стайков е автор на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г. "Списък за бърз контрол". В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди евро, за да бъде освободен със съдействието именно на Божанов.

Заплашени прокурори

Първи беше изслушан Сарафов, който поиска преди да отговаря на въпроси да информира Съдийската колегия, че в неделя двама прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) са получили заплахи за живота си.

Единият е получил патрон в пощенската си кутия, а другият е открил кръст от клонки пред входната врата на жилището си. Според Сарафов заплахите са "свързани по някакъв начин с това разследване [за Нотариуса] - пряко или косвено".

Преди десетина дни СГП вече съобщи, че двама обвинители са с назначена охрана заради работата си по този случай, но Сарафов не уточни дали сега са заплашени същите хора или техни колеги.

По отношение на заплахите на Нотариуса срещу съдии временният главен прокурор не разкри никаква нова информация. На въпрос дали има данни за други контакти между групата на Божанов и магистрати, Сарафов каза, че не разполага с "достоверна и проверена информация" по този въпрос.

Преди седмица ръководството на СГП обяви, че по делото са станали известни имена на конкретни магистрати, за които има подозрения, че са били свързани с Нотариуса, но тепърва ще се установяват доказателства. Тогава оттам признаха и, че от края на 2022 г. разследващите знаят за клуба му SS, в който са членували магистрати. Той обаче беше обискиран едва седмица след убийството.

"Давайте нататък"

Борислав Сарафов беше попитан дали има информация за досъдебни производства срещу съдии, по които са използвани специални разузнавателни средства (СРС), но така и не са внесени в съда. Въпросът дойде от Атанаска Дишева, която се аргументира, че ако един съдия е подложен на такъв таен способ за контрол дълго време, но това не доведе до обвинение и съдебно дело, това компрометира неговата независимост.

Временният главен прокурор обаче каза, че не знае нищо по тази тема, защото не е бил подготвен предварително, че ще бъде питан това. Добави и, че не му е известно дали Цариградска е била проследявана със СРС. Самата тя има такива подозрения и е подала сигнал до Бюрото за контрол на СРС, но до момента няма отговор.

Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Сарафов коментира принципно, че ако едно СРС е разрешено от съда, няма проблем то да бъде използвано и спрямо магистрат. Запази мълчание обаче по повод коментара на Дишева, че ако този способ не доведе до официално обвинение и съдебно дело, това провокира съмнения за нерегламентирано събиране на компромати и поставяне на съдии в зависимост.

Той не пожела да изясни защо подчинените му са предприели претърсване в клуба на Нотариуса едва през миналата седмица. По думите му "ритъмът на разследване и действията, които трябва да бъдат извършени" са в правомощията на наблюдаващите прокурори.

"Дори и да знаех, нямаше да ви кажа, но не зная", отговори Сарафов на въпрос от Вероника Имова.

Отказа да коментира и изтеклия в някои таблоидни медии списък с предполагаеми магистрати с членски карти от клуба на Нотариуса. Олга Керелска обаче настоя няколко пъти той да каже дали смята да изиска този списък от депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов, който твърди публично, че го е получил анонимно.

"Давайте нататък", реагира с подразнен тон Сарафов, добавяйки, че вече е отговорил на въпрос по темата с клуба.

"Както се вижда, прокуратурата пази своите тайни", репликира го на свой ред Керелска.

Сарафов говори най-вече за разпоредената от него ревизия в Софийската районна прокуратура (СРП), където бяха открити преписки и дела, свързани с Божанов, по които през годините не е провеждано разследване. Той напомни, че е призовал публично ръководителката ѝ Невена Зартова за оставка, но тя отказва да я подаде. Срещу нея вече има и образувана дисциплинарна проверка.

Сарафов отклони и въпрос дали наистина прокуратурата е била пред повдигане на обвинение срещу Божанов, когато той беше убит, както твърдеше заместник градският прокурор Иво Илиев.

"Дебело подчертавам - нямате правомощия да задавате тези въпроси", обърна се той към Керелска, която продължи да настоява за по-конкретни отговори от временния главен прокурор.

"Изключително високи нива"

Николай Стайков заяви след него, че за разплитането на мрежата за влияние около Нотариуса биха помогнали съответни проверки в МВР, ДАНС, данъчните и съдилищата, ако те имат волята да извършат такива. Той посъветва членовете на ВСС да изискат данни за Божанов от тези институции.

И добави, че по разследването на АКФ е имало информация, че Нотариуса свободно е спирал колата си на паркинга на закритата вече Специализирана прокуратура и се е движел със син буркан. Спомена и, че е имало подозрения, че Божанов може да е бил секретен сътрудник на МВР. Именно там работи вдовицата му Гергана.

Журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков
Журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков

Вече стана известно и, че приживе убитият е успял да промени дори единния си граждански номер (ЕГН), въпреки че в Софийския районен съд няма данни как е станало това. За целта трябва да се води дело, на такова не е открито там.

"Хора, които са му помагали в годините назад, достигат до изключително високи нива в съдебната система", каза Стайков.

Журналистът уточни, че няма да посочва конкретни имена, защото с журналистически средства не е имал как да провери достоверността на информацията за контактите на Божанов с магистрати.

Таблоидни сайтове и СРС-та

Последна беше изслушана съдия Владислава Цариградска, който концентрира началото на изложението си върху таблоидните сайтове, използвани, за да бъде очернена по времето, когато е заплашвана от Нотариуса. Тя беше обект на клеветническа кампания от сайтовете "Пик", "Блиц" и "Уикенд" през 2019 и 2020 г.

Съдията припомни изказване на Сарафов от миналата година, с което той разкри пред ВСС, че Гешев е използвал два сайта, на които е пращал информация за публикуване, по която впоследствие е нареждал образуване на проверки с цел натиск. "Пик" винаги е подкрепял открито бившия главен прокурор, включително и след уволнението му миналата пролет.

Специално внимание на връзката между Нотариуса и въпросните таблоидни издание, обърна и Стайков.

Цариградска каза още, че дори и в момента продължава да бъде обект на подобни клеветнически публикации, заради които вече е осъдила "Пик" на две инстанции за близо 25 000 лева по частичен иск за обща претенция от 500 000 лева. По време на заседанието стана ясно, че на съдията повторно е била назначена охрана във връзка с показанията ѝ по разследването за Нотариуса и данни, че може да бъде в опасност.

Тя изнесе и публична информация от докладите на Бюрото за контрол на СРС-тата, че през последните години такива разузнавателни способи са били използвани над 150 пъти спрямо магистрати, но не е известно какво се е случило със събраните доказателства.

"Опасността от неправомерно използване на СРС спрямо съдии рефлектира не само върху личната неприкосновеност на магистрата, но може да засегне из основи съдийската независимост и функционирането на правосъдието като цяло", отбеляза Цариградска.

Последва и реакция на правосъдния министър Атанас Славов, който декларира, че ще разпореди проверка дали Бюрото за защита, което в миналото беше към главния прокурор, е използвано по някакъв начин за охрана на Божанов.

Съдийската колегия на ВСС пък единодушно реши да създаде специална комисия по случая с участието на съдии от Върховния касационен съд (ВКС). Обхватът на дейните действия и конкретните запитвания за информация до други институции обаче ще бъдат обсъдени на следващото заседание на колегията.

В четвъртък предстои за пръв път да се събере парламентарната анкетна комисия по случая с Божанов. Тя е председателствана от Никола Минчев от ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG