Връзки за достъпност

Извънредни новини

След ревизията за Нотариуса. Районната прокурорка на София Невена Зартова подаде оставка


Невена Зартова
Невена Зартова

Административната ръководителка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова и четирима нейни заместници са подали оставки, потвърди самата тя пред Свободна Европа.

Според писмо на заместниците ѝ Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев до временния главен прокурор Борислав Сарафов, цитирано от БНТ, четиримата се разграничават от Зартова.

Новината идва, след като в петък Сарафов разпореди пълна ревизия на делата в СРП, където се оказа, че е имало 25 преписки и дела, свързани с убития в началото на февруари Мартин Божанов – Нотариуса. Сред тях е и отказ за образуване на разследване по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г., огласили схема за влияние на Божанов в закрития вече Специализиран наказателен съд.

След убийството на Нотариуса прокуратурата се активизира по разследване срещу предполагаема организирана престъпна група, водена приживе от убития. Парламентът сформира временна анкетна комисия, която да проучи влиянието на Божанов в съдебната власт.

Във вторник Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша Сарафов, журналиста от АКФ Николай Стайков и съдия Владислава Цариградска. Още през 2020 г. Цариградска заедно с друг съдия Цветко Лазаров разкриха пред ВСС, че са били заплашвани от Бажанов във връзка с дела, които са разглеждали.

Сарафов влезе в открит конфликт със Зартова още миналото лято, след като беше избран на поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за наследник на уволнения Иван Гешев. Още тогава Сарафов поиска оставката ѝ заради "сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици" в СРП.

Зартова твърди, че не познава Нотариуса

Зартова коментира пред Свободна Европа, че е решила да освободи поста си, за да осигури "спокойна работна атмосфера" на колегите си, които по думите ѝ от миналата година са "от проверка в проверка".

Тя отрече да се е познавала и да се е срещала с Божанов и каза, че е разбрала за "неговото съществуване" през 2021 от разследването на АКФ.

"Има редица преписки срещу него - може би са 16 или 17 ги изброих. Всички те са от 2005, 2006, 2007, 2017, 2018 г. Най-новите са от 2020 и 2021 г., които са прекратени поради изтекла давност. Нито една от преписките не е била разпределяна или преразпределяна в т.нар. специализиран отдел", добави Зартова.

Преди ден Сарафов заяви по този повод, че в СРП е действала "шпицкоманда", но след неговата намеса това е било преустановено. Разпоредената от него ревизия е фокусирана именно върху въпросния специализиран отдел.

Зартова обаче потвърди, че е в близки приятелски отношения от години с адвокат Велимир Атанасов. Той и колегата му Калин Чанков са споменати в сигнала на съдия Владислава Цариградска за заплаха от Божанов.

В тази връзка Зартова каза, че познава Атанасов от 2005 г., когато той е съдия в Районния съд. По думите ѝ той ѝ е казвал, че работи заедно с Божанов, но не е споделял за евентуална престъпна дейност. Тя няма спомен да е виждала Нотариуса покрай Атанасов.

Делото срещу Петьо Еврото

Конфликтът между нея и Сарафов беше предшестван от образуваното в Районната прокуратура досъдебно производство срещу бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, станал основен герой в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „Осемте джуджета“.

Именно от това дело бяха отделени материали, по които имаше подозрения дори за престъпления, извършени от самия Сарафов. Те бяха изпратени като сигнал по създадения междувременно механизъм за разследване на главния прокурор.

По този повод Зартова допуска, че това обстоятелство стои в основата на призивите на Сарафов за оставка ѝ и разпоредените от него проверки в СРП.

"Не мога да съм сигурна, но го допускам", каза районната прокурорка на София в оставка.

Гешев и Сарафов взаимно се обвиняват в участие в незаконна дейност покрай аферите около Петьо Еврото и убития миналата седмица Мартин Божанов-Нотариуса. Преди дни временния главен прокурор дори каза, че Гешев "излиза пред скоби" и в двата случая.

"Аз никога не съм била близка с Гешев повече, отколкото останалите административни ръководители. Била съм при него, колкото и останалите, да не кажа и по-рядко. Никога не съм имала по-особено отношение към него. Уважавала съм го като административен ръководител и нищо повече от това", добави Зартова пред Свободна Европа.

Миналата седмица определената от ВСС временно за прокурор, който да провери Сарафов - съдия Даниела Талева, отказа да образува дело по друг сигнал срещу него, свързан с имоти на негови близки. Сега предстои тя да се произнесе и по данните, свързани с Петьо Еврото.

В края на май миналата година Петров беше привлечен задочно като обвиняем за принуда и за незаконно използване на специални технически средства за събиране на информация. Това стана, след като бившата му жена Любена Павлова даде интервю с разкрития за него.

През август обаче делото беше иззето от Софийската градска прокуратура, която отмени като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липса на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, "без дори да има разпит на пострадал от принудата".

Накрая срещу Петров и Павлова останаха обвиненията, че незаконно са придобили златни монети, иззети от бизнесмена Илия Златанов, за които са знаели, че са обект на престъпление. Заради свои действия по аферата "Осемте джуджета" обвинения за длъжностни престъпления получиха и прокурорите Константин Сулев и Дилян Деянов.

Самият Златанов казва, че е виждал Сарафов във вече закрития столичен ресторант "Осемте джуджета", ползван от Еврото като офис. Миналата година АКФ публикува техни снимки в заведението. Тогава Сарафов каза, че е бил поканен от Гешев там, за да бъде сниман с Еврото. Той определи заведението като "магистратски ресторант", защото много негови колеги са обядвали там.

През ноември 2020 Зартова стана първата жена, избрана за титуляр на ръководния пост в Софийската районна прокуратура. Тогава тя беше единствен кандидат и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно гласува да застане начело на най-голямата прокуратура в страната за следващите пет години.

Преди това Зартова изпълняваше функциите на районен прокурор на София в продължение на година след напускането на предшественика ѝ Радослав Димов, който беше избран от ВСС за ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Преди това, от 2014 до 2019 г., тя беше заместник районен прокурор.

По времето на Иван Гешев като главен прокурор Зартова беше награждавана от него. Тя работи в СРП от 2005 г. като преди това е била и старши експерт в Народното събрание. Възпитаничка е на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Първа английска езикова гимназия в София. Преподава като хоноруван асистент в СУ и е дъщеря на бившия върховен съдия Явор Зартов, освободен от системата през 1992 г., припомня правният сайт „Дефакто“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG