Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не стават без чадър". Как са изградени мрежите за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса


Ивайла Бакалова
Ивайла Бакалова

Консултанти, лобисти, "помагачи" и "оправячи". Те са първите, които се появяват в схема за изнудване и рекет, в която бизнесмени трябва да плащат или да отидат зад решетките. Те не действат сами. Зад тях е мрежа от политическо влияние, която минава през съда и прокуратурата. Как се подчинява бизнес?

В началото на февруари в София беше убит Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Името му стана известно от разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) през 2021 г. за корупционна мрежа от влияние в закрития вече Специализиран съд. Тогава бившата манекенка Ивайла Бакалова разказва как са й поискани пари за освобождаването от ареста на партньора й – бизнесменът Веселин Денков.

След разкритията тогава не последва нищо. Мълчанието около името на Нотариуса продължи. До деня на неговото убийство, когато разследващи и политици заговориха за влиянието му в задкулисието на съдебната система.

Името на Божанов от години е свързано с имотни измами, той заплашва съдии, управлява таен клуб за магистрати и има няколко ЕГН-та. За всичко това започва да се говори открито едва след смъртта му. В парламента беше сформирана специална комисия, която да проверява влиянието на Божанов в съдебната система.

На фона на изнесените данни въпросът е дали разследването ще стигне до покровителите на Мартин Божанов.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Ивайла Бакалова, която първа описа механизмите за натиск и изнудване на Нотариуса.

Най-важното от интервюто

  • "Идват няколко пратеници на прокуратурата и му казват, че ако не си плати 100 хил. той от свидетел ще бъде направен обвиняем, ще му бъде направено [разследване в] КПКОНПИ, ще му бъде възбранен паспортът и ще намерят за какво да го задържат".
  • "Беше ни казано, че трябва да се наемат лобисти на месечна заплата, за да нямаш проблем със съд и прокуратура".
  • "Без това управление, което беше по онова време, нямаше как тези прокурори да правят това нещо".
  • "Това, което се случва, е абсолютно закономерно. Това са едни брокери на средно ниво. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, искат да се освободят. Те са вече осветени. Те са никому непотребни".
  • "В България, за да те обесят не им трябва присъда, а само бесило. А бесилото е в техните ръце".
  • "Алексей Петров звънна на Веселин Денков да се видят. Имал нещо да му казва. Тази среща не е била много приятна".

Схемите за влияние

През 2021 г. АКФ публикува разследване, в което разказа за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. В рамките на разследването Ивайла Бакалова записва със скрита камера разговори с различни хора, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Веселин Денков.

Пред Свободна Европа Бакалова каза, че задържането и обвиненията срещу Денков са били предхождани от други разговори.

„Идват няколко пратеници на прокуратурата и му казват, че ако не си плати 100 хил., той от свидетел ще бъде направен обвиняем, ще му бъде направено КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество), ще му бъде възбранен паспорта и ще намерят за какво да го задържат“. По думите на Бакалова тези пратеници са казали, че има как това да бъде предотвратено. „Беше ни казано, че трябва да се наемат лобисти на месечна заплата, за да нямаш проблем със съд и прокуратура“, каза Бакалова.

Тя каза, че Денков не се съгласява да плаща и по-късно му е повдигнато обвинение и е задържан. Един от тези, с които тя обсъжда освобождаването му от ареста, е Мартин Божанов. По повод убийството на Божанов Бакалова каза, че „това, което се случва е абсолютно закономерно. Това са едни брокери на средно ниво. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, искат да се освободят. Те са вече осветени. Те са никому непотребни“.

Къщата в Барселона

Ивайла Бакалова е един от основните свидетели по т.нар. дело „Барселонагейт“ за пране на пари, в което се разследваше бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В разследването на АКФ тя казва, че през 2019 г. е помогнала на Борислава Йовчева - жената, за която се твърди, че е приятелка на Бойко Борисов и обитателка на къщата в Барселона. Разследването за пране на пари, свързано с къщата в Барселона беше започнато от испанските власти и изпратено в България.

Прокуратурата започна да работи интензивно по него през 2023 г., непосредствено преди предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. През октомври делото беше прекратено. „Никой не очаква, че г-н Борисов ще преведе от личната си сметка 5 млн., за да купи къща в Барселона“, каза Бакалова. По думите й „мотивът на г-н Борисов да купи тази къща е личен и емоционален. Аз давам връзката за мотива на г-н Борисов всички тези плащания от поставени лица да бъдат извършени“.

В интервю за Свободна Европа в края на януари бившият вътрешен министър и депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Бойко Рашков каза, че „има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на Република България … Методиев Борисов".

Софийската градска прокуратура прекрати разследването за къщата в Барселона. я каза, че е стигнала до „извод, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG