Връзки за достъпност

Извънредни новини

По разследването "Барселонагейт" се е работило интензивно едва след 15 май


Бойко Борисов се отказа от имунитета си на 7 юни 2023 г.
Бойко Борисов се отказа от имунитета си на 7 юни 2023 г.

По т.нар. дело "Барселонагейт", в което се разследва бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, се е работило интензивно едва след 15 май тази година.

Това стана известно от доклад на екип от прокурори, които по разпореждане на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов провериха всички дела за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет. Докладът обобщава междинните резултати от ревизията, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

На 15 май вече бившият главен прокурор Иван Гешев даде брифинг, на който каза, че е притискан да подаде оставка и на няколко пъти спомена "лицето Бойко Методиев Борисов".

През юни Гешев поиска депутатския имунитет на Борисов по разследването “Барселонагейт”. В началото на юли Борисов се отказа от имунитета си. Това стана, след като Сарафов иззе делото.

Става дума за разследването, свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

Разследването се е водело неритмично, имало е периоди от по два-три месеца, през които не се е вършело нищо, а след средата на май "интензитетът на действията е бил изключително висок", се посочва в доклада.

Прокурорът Стефан Христов е забавил превеждането на документите от Испания с месеци, а целият превод е ставал на етапи с отделни постановления.

Ревизията по делото показва нарушения още от образуването му в спецпрокуратура. През първите осем месеца на разследването са били разпитани само 4 свидетели.

След 15 май обаче само за месец и половина са били разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация и е предложено свалянето на имунитета на Бойко Борисов, става известно още от доклада, цитиран от прокуратурата.

И по други дела се е работело неритмично

Назначената от Сарафов проверка обхваща общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства срещу хора с имунитет, магистрати, министри и "за престъпления срещу Републиката".

Освен по "Барселонагейт", неритмичност е установена по още шест дела, сред които дело за шпионаж срещу висш военен и магистрат.

Тези седем дела с нарушения са от общо 55 проверени. Продължава работа по още 28 разследвания - стари или спрени от категорията "обществено значими", уточнява прокуратурата.

Забавяне или други нарушения са допуснали трима прокурори. Докладите с установените нарушения по техните дела са изпратени във Висшия съдебен съвет (ВСС) и на административните им ръководители "с преценка за последващи дисциплинарни мерки".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG