Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов е иззел делото "Барселонагейт", преди Борисов да се откаже от имунитета си 


Временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов

Временният главен прокурор Борислав Сарафов е наредил Върховната касационна прокуратура (ВКП) да изземе разследването “Барселонагейт”, по което се разследват данни за връзка на Бойко Борисов със схема за пране на пари в Испания. Това се е случило две седмици преди лидерът на ГЕРБ да се откаже от имунитета си в сряда, поискан по същото дело от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от заповед на Сарафов, публикувана във Фейсбук страницата на разследващия сайт BIRD в сряда. От документа се разбира, че Сарафов е наредил ВКП да изземе материалите по “Барселонагейт” на 22 юни, като е дал срок това да се случи до 12:00 часа на 4 юли. Точно ден по-късно настъпи обрат в позицията на Борисов и той реши да се откаже от имунитета си.

Свободна Европа отправи запитване до прокуратурата за мотивите на тази заповед на Сарафов. Оттам потвърдиха, че чрез нея действително е изискано делото “Барселонагейт”, но в рамките на проверката на всички разследвания срещу магистрати и политици, разпоредена от временния наследник на Гешев на 22 юни.

Въпросната проверка трябва да обхване както неприключени досъдебни производства, така и спрените. Доклад от нея трябва да бъде представен до 7 август, а контролът е възложен на новоназначената заместничка наглавния прокурор Мария Павлова.

На 11 май Борислав Сарафов каза, че Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политици. Впоследствие бившият главен прокурор беше освободен от поста, а Сарафов стана временно изпълняващ длъжността.

Междувременно Гешев поиска от парламента имунитета на Борисов и внесе материали от разследването за пране на пари. Обект на това дело е семейството на бившата манекенка Борислава Йовчева, което беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодетелствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

По информация на разследващия сайт BIRD сред доказателствата по делото “Барселонагейт” фигурират данни на три източника на луксозния живот на Йовчева и дъщеря ѝ в Испания, а след това и в Италия. Подозренията са, че Борисов може да е бащата на това дете, но той многократно е отричал това. Наскоро стана ясно и, че лидерът на ГЕРБ е отказал да даде ДНК проба в рамките на разследването, за да бъде проверена тази хипотеза.

Според BIRD къщата в Барселона, в която преди живееше семейството на Йовчева, е била купена с пари от фирма на бившия шеф на “Лукойл - България” Валентин Златев, а с пари от фирми на други двама бизнесмени - Йордан Христов и Росен Русимов, са били поемани разходите на семейството по бизнес с модни дрехи в Испания и за обзавеждане и училищни такси в Италия.

Разследващият сайт твърди, че и трите източника на средства към Йовчева идват от “особено доверени лица” на Борисов.

Хипотезата за връзката на лидера на ГЕРБ с т.нар. “къща в Барселона” излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал “положително отношение”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG