Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов се отказва от имунитета си, за да не бъде "жертва на шантаж"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда, че се отказва от имунитета си, който беше поискан от бившия главен прокурор Иван Гешев във връзка с разследването “Барселонагейт”.

Това става само ден, след като Гешев обяви ново движение, с което влиза в политиката, и каза, че Борисов е щял да бъде арестуван, ако не е имал имунитет като депутат.

"Все пак аз съм Бойко Борисов, ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното направено срещу мен от тогавашния главен прокурор, но аз вярвам на българския съд, на българската прокуратура, няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения", каза в парламента бившият премиер.

Половин час по-рано Борисов декларира, че няма да се откаже от имунитета си заради начина, по който е бил привикван на разпити по "Барселонагейт". Той каза, че е бил "развеждан като мечка".

Междувременно обаче в програмата на парламента за тази седмица влезе предложение на БСП депутатите да гласуват по искането на Гешев за сваляне на имунитета на лидер на ГЕРБ. След това експремиерът промени решението си.

По този повод Борисов каза, че срещу председателката на социалистите Корнелия Нинова "множество сигнали стоят на трупчета" и "явно заради това тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача, затова ще си дам имунитета".

Свалянето на наказателната неприкосновеност на лидера на ГЕРБ беше поискано от бившия главен прокурор на 2 юни, за да бъдат разследвани подозренията негова връзка със схема за пране на пари в Испания. Това разследване се бави в прокуратурата вече 3 години, но беше активизирано, след като Гешев влезе в открит конфликт с Борисов.

Това стана на фона на сформирането на общо управляващо мнозинство между “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ, които след това приеха механизъм за разследване на главния прокурор и улеснена процедура за отстраняването му.

Междувременно Гешев поиска имунитетите и на Кирил Петков, Димитър Аврамов от ДПС и Даниел Александров от ГЕРБ. Впоследствие ВСС го освободи от поста главен прокурор и назначи временно на негово място досегашния му заместник Борислав Сарафов. Петков пък сам се отказа от имунитета си.

На този фон от ПП-ДБ казаха, че Борисов също трябва сам да реши какво да прави с имунитета си. Позицията им обаче беше, че е нужно обективно разследване, а такова не е възможно с настоящата прокуратура, която действа като "бухалка".

Впоследствие депутатите създадоха специална комисия в парламента, която да обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на четиримата депутати. Тя обаче така и не започна работа по същество, въпреки че вече минаха две трети от първоначалния ѝ срок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG