Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков вече е без депутатски имунитет, след като сам се отказа


Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" вече няма депутатски имунитет
Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" вече няма депутатски имунитет

Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ППДБ) вече официално е без депутатски имунитет. Това стана ясно, след като председателят на парламента Росен Желязков прочете писмо, с което бившият премиер официално се е отказал от това свое право като народен представител.

В началото на юни Софийската районна прокуратура предложи на тогавашния главен прокурор Иван Гешев да посика имунитета на Петков. Причината за това беше подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г., в която твърди, че няма двойно гражданство.

Конституционният съд (КС) постанови, че указа на Радев за назначаването на Петков е противоконституционен, защото към онзи момент той е бил и български, и канадски гражданин.

Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Въпреки това на 12 юни Гешев все пак внесе искане за свалянето на имунитета на бившия премиер.

Първоначално Петков коментира, че ще изчака съставянето и започването на работа на специалната комисия в Народното събрание, която да разглежда всички искания за сваляне на имунитет.

В сряда от парламентарната трибуна Росен Желязков каза, че писменото съгласие, което Петков е дал за свалянето на имунитета му, е било внесено на 16 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG