Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев внесе в парламента всички "относими доказателства" по "Барселонагейт"


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента последната част от материалите по разследването на пране на пари, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Прокуратурата съобщи в четвъртък, че става дума за “относими доказателства към внесеното искане” за сваляне на депутатския имунитет на Борисов. Според съобщението на държавното обвинение в парламента са вече “всички преводи от испански на български на материали”, получени от Испания по случая.

Разследването в България започна, след като преди три години изданието “Периодико” публикува информация, че властите в Испания разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари. С парите са били купени луксозна къща и бутик в Барселона, ползвани от бившата манекенка Борислава Йовчева, за която се твърди, че е свързана с Борисов.

През 2022 г. стана ясно, че българските власти са получили от Испания 219 страници материали по разследването. Техният превод обаче не беше готов дълго време след това. Сега от искането на имунитета на Борисов на 2 юни до внасянето на последните преведени материали на 8 юни минаха точно шест дни.

Преди два дни главният прокурор внесе в парламента протокол от претърсване и изземване на документи и електронни устройства във връзка с разследването. Освен него, в парламента бяха внесени още справка от столичната полиция за издирвателни мероприятия, както и молба за правна помощ до Турция, съобщи прокуратурата.

В момента Борисов е депутат и за да бъде разследван Народното събрание трябва да одобри сваляне на имунитета му или той сам да го даде. Борисов вече каза, че няма да се откаже от имунитета си. В такъв случай депутатите трябва да гласуват дали да го свалят, но такова гласуване до момента не е насочено.

Прокуратурата се активизира по няколко разследвания, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката на Гешев, и получи подкрепа от ДПС. Това дойде и на фона на опитите за съставяне на правителство на ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Внасянето на последните материали по разследването “Барселонагейт” идва в деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда по същество две искания за предсрочно освобождаване на Гешев. Те бяха внесени от членове на Прокурорската колегия на ВСС, които досега са подкрепяли Гешев, малко след като Мария Габриел посочи оставката на главния прокурор като свой приоритет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG