Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бог, отечество, семейство". Гешев ще се бори с "агресивните неолиберални теории и практики"


Иван Гешев на фона на логото на новото си патриотично движение.
Иван Гешев на фона на логото на новото си патриотично движение.

Уволненият наскоро главен прокурор Иван Гешев обяви във вторник, че оглавява ново патриотично движение „Справедливост за България“, чиито основни ценности ще бъдат „Бог, отечество, семейство“.

Той направи това по време на свое живо включване във Фейсбук, което обаче впоследствие внезапно прекъсна. Преди срива на излъчването бившият главен прокурор описа „Справедливост за България“ като „гражданско, родолюбиво, консервативно движение, основано на националното достойнство, християнска етика и български традиционни ценности“.

Гешев беше окончателно уволнен от поста главен прокурор с указ на президента Румен Радев през юни. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив в началото на май, заместникът му Борислав Сарафов публично се обърна срещу него. Впоследствие ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, а шестима членове на ВСС внесоха предложение за уволнението му. Малко след това четирима други направиха и второ искане за отстраняването му.

Този конфликт се случи на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е съдебната реформа.

След освобождаването на Гешев, за временно изпълняващ дейността на главен прокурор беше избран Сарафов. Това назначение беше обжалвано от правосъдния министър Атанас Славов и предстои Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе дали е легитимно. Междувременно бившият главен прокурор изцяло напусна съдебната система и заяви, че ще продължи да се бори за справедливост „с политически средства“.

Във вторник той за първи път обяви името на движението, с което ще опита да влезе в политиката. По информация на „Дневник“ сред учредителите на сдружението с нестопанска цел „Справедливост за България“ са издателят на таблоидния сайт ПИК Недялко Недялков, Евгени Сачев, който е баща на депутатката от ГЕРБ Деница Сачева, бившата народна представителка от партията Лилия Радева и председателката на гражданския съвет към ВСС Мария Карагьозова.

„Ще се борим за реално възстановяване на мажоритарния избори и справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел“, каза във вторник Гешев, обявявайки се срещу „агресивните неолиберални теории и практики“.

„[Политиците] не ги интересува българската конституция, в която пише, че бракът е само между мъж и жена“, добави новият партиен лидер.

По думите му настоящото управляващо мнозинство е превърнало Народното събрание в „убежище за имунитети“. Гешев визира внесените от него искания за сваляне на имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков и още двама депутати от ГЕРБ и ДПС, по които парламентът сформира временна комисия.

„Никой вече не мисли за България и за народа. Управляващата върхушка е виновна за моралния и икономически срив“, добави бившият главен прокурор, след което започна да отговаря на предварително изпратени му въпроси.

След първите няколко отговора обаче живото предаване във Фейсбук се разпадна. Преди това той успя да повтори познатата си теза, че е станал първият главен прокурор, посегнал на „олигарсите“, и отрече да е бил назначен на поста с подкрепата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Каза и, че Борисов не е бил арестуван във връзка с делото „Барселонагейт“, защото имунитетът му го е предпазил.

Малко по-късно Гешев публикува ново видео, в което продължи да отговаря на предварително подготвени въпроси. В началото на второто си включване той обяви, че е било прекъснато електрозахранването в студиото, в което се намира. По думите му това е станало „целенасочено, защото според хората в това студио никога не е спиран токът“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG