Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов е отказал ДНК тест по "Барселонагейт", показват материалите на Гешев в парламента 


Бойко Борисов отказа сам да свали имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Иван Гешев.
Бойко Борисов отказа сам да свали имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Иван Гешев.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е отказал доброволно да се подложи на ДНК тест за бащинство, който да установи дали детето на манекенката Борислава Йовчева е негово, съобщи “Сега”.

Тази информация е от съществено значение, защото би доказала мотив на фона на подозренията, че Борисов може да има участие в схема за пране на пари, от която се е възползвало семейството на Йовчева.

Публикацията се позовава на доказателствата от разследването “Барселонагейт”, внесени наскоро от главния прокурор Иван Гешев в парламента. По-рано той поиска имунитета на Борисов, а преди ден депутатите създадоха временна комисия която да обсъди това искане заедно с тези на Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и Димитър Аврамов от ДПС. Според информацията, цитирана от “Сега”, Борисов е отказал да се подложи на ДНК изследване по време на свой разпит на 25 май.

Семейството на Борислава Йовчева беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодетелствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

Според каталунското издание “Периодико” местната полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании. Официално обаче той не разполага с такива средства.

Като собственик на въпросната къща вече нееднократно се заяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че я е дал под наем на Йовчева, която иначе не познавал. Той твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел.

Според цитираните от “Периодико” данни къщата действително е купена за 3 милиона евро през 2013 г., но се води собственост на Numin Invest S.L. Между януари и юли 2013 г. Йовчева управлява фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това тази функция поема баща ѝ Георги Йовчев. Двамата нямат предишен опит със сериозен бизнес. Не става ясно как започват да се занимават с въпросните фирми и по каква линия е осигурено финансирането им.

Хипотезата за връзката на премиера с т.нар. “къща в Барселона” излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал “положително отношение”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG