Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да си гледат работата." Борисов се отказа от имунитета си и ще бъде разследван по "Барселонагейт"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е отказал от депутатския си имунитет, съобщи председателят на парламента Росен Желязков в петък. През юни тогавашният главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета му по разследване за пране на пари, известно като “Барселонагейт”.

Борисов вече съобщи, че ще се откаже от имунитета си. Това стана, след като изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов иззе делото.

“Да си гледат работата, отдавна е депозиран отказът ми от имунитет, така че тази дъвка да спрат да я дъвчат. Вчера го изпратих на Росен Желязков и днес сутринта го е завел”, каза той.

Председателят на парламента съобщи също, че народният представител от ДПС Димитър Аврамов също се е отказал от депутатския си имунитет. Той е разследван за търговия с влияние.

Новината идва близо месец след създаването на временна парламентарна комисия, която да разгледа исканията за сваляне на имунитетите на четирима депутати. До момента комисията не е започнала работа, а първото ѝ заседание, което беше насрочено за вторник, се провали. Тя трябва да работи общо 35 дни, от които остават само 10.

Преди да бъде отстранен от поста главен прокурор, Иван Гешев поиска имунитета на четирима депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от ДПС.

Пръв от имунитета си се отказа Кирил Петков. Гешев поиска имунитета му заради подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър през 2021 г., в която твърди, че няма двойно гражданство. Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Бойко Борисов първо каза, че няма да се откаже от имунитета си, но в сряда съобщи, че ще го направи. Впоследствие стана ясно, че изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е наредил Върховната касационна прокуратура (ВКП) да изземе разследването “Барселонагейт”. По случая се разследват данни за връзка на Бойко Борисов със схема за пране на пари в Испания.

В петък председателят на парламента съобщи, че и Димитър Аврамов от ДПС се е отказал от имунитета си. Той беше поискан от Гешев по предложение на Софийската градска прокуратура от април. Обвинението иска за пореден път разрешение от депутатите за продължаване на наказателното производство срещу него.

Аврамов е привлечен към наказателна отговорност за търговия с влияние през 2019 г. Той е обвинен, че през 2012 г. в качеството си на депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи.

До момента само Даниел Александров от ГЕРБ не се е отказал от депутатския си имунитет. Той е разследван за сексуално насилие над лице, навършило 14 години.

По-рано прокуратурата поиска имунитетите на Радостин Василев, който напусна парламентарната група на ПП-ДБ, както и на Веселин Вешев и Ангел Георгиев от “Възраждане”. Те също се отказаха от имунитетите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG