Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Показанията им имат характер на предположение". Прокуратурата прекрати делото "Барселонагейт"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Българската прокуратурата вече не разследва схемата за пране на пари с предполагаемо участие на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, известна като „Барселонагейт“. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, разпространено във вторник.

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила въпросното разследване, тъй като е стигнала до „извод, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението“.

Досъдебното производство беше образувано преди три години, след като каталунското издание „Периодико“ публикува информация, че испанските власти разследват Борисов за пране на пари.

Повод за тези подозрения беше станала къща в Барселона, ползвана от семейството на манекенката Борислава Йовчева. То беше заподозряно, че се е възползвало от международна престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

Хипотезата за връзката на бившия премиер с т.нар. “къща в Барселона” излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която е имал “положително отношение”.

Малко преди да бъде уволнен като главен прокурор по-рано тази година, Иван Гешев поиска депутатския имунитет на Борисов и внесе в парламента доказателствата, събрани по случая „Барселонагейт“. Сред тях бяха и показания на Ченалова и бившият модел Ивайла Бакалова, които потвърждаваха подозренията за ролята на лидера на ГЕРБ в схемата.

Сега от СГП обаче уточняват, че след „обстоен анализ и проверка на всички събрани материали“, твърденията на двете свидетелки не се подкрепят от останалите доказателства.

„В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Б. Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро“, се казва в съобщението.

СГП добавя още, че „от изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Б. Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции“.

Твърденията на Ченалова и Бакалова пък са определени като „неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма“.

„Показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи“, добавят от прокуратурата.

Прокурорският екип по делото не е открил и „каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, придобити от престъпление“.

Успоредно с прекратяването на разследването за организирана престъпна група за пране на пари обаче, в друго производство са отделени материали за пране на пари, уличаващи Борислава Йовчева.

Делото „Барселонагейт“ беше обект на проверка от ръководството на прокуратурата, след като за временен главен прокурор беше назначен доскорошният заместник на Гешев – Борислав Сарафов.

На 11 май Борислав Сарафов каза, че Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политици. Впоследствие бившият главен прокурор беше освободен от поста, а Сарафов стана временно изпълняващ длъжността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG