Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Излиза пред скоби". Сарафов свърза Гешев с кръгове около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Временният главен прокурор Борислав Сарафов свърза в петък своя предшественик Иван Гешев с дейността на убития миналата седмица Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото, който е в неизвестност от миналата пролет.

"Името на бившия главен прокурор Иван Гешев излиза пред скоби и пред кръга, действал около бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и около убития Мартин Божанов, по прякор Нотариуса", каза Сарафов пред журналисти пред Софийската районна прокуратура (СРП).

Той разпореди пълна ревизия на делата в СРП, където се оказа, че е имало 25 преписки и дела, свързани с Божанов, включително и отказ за образуване на разследване по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г. Тогава той огласи схема за влияние в закрития вече спецсъд.

След убийството на Нотариуса прокуратурата се активизира по разследване срещу предполагаема организирана престъпна група, водена приживе от застреляния. Парламентът сформира временна анкетна комисия, която да проучи влиянието на Божанов в съдебната власт, а Висшият съдебен съвет (ВСС) покани на изслушване по темата Сарафов и журналиста Николай Стайков от АКФ.

Нотариуса е свързван с опити за натиск над съдии и свидетели твърдят, че в миналото е контролирал частен клуб за магистрати в района на закритите специализирани съд и прокуратура.

В търговия с влияние, изнудване и корупция от години е подозиран и бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, който изчезна безследно

"Има много достойни магистрати, но дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост и човешки съдби. Това не е допустимо и трябва да се преустанови", каза Сарафов по повод проверката в СРП.

Той отправи и критика към градската прокуратура, която според него по-бързо е трябвало да повдигне обвинение на Нотариуса.

"Обвинението на СГП за Мартин Божанов-Нотариуса, което колегите подготвяха закъсня. Понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари", каза временният главен прокурор.

Междувременно главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че съществуват данни, че Божанов е успял да си смени името и единния граждански номер (ЕГН). Тази информация беше разпространена от разследващия сайт BIRD.

"Ще проверим всичките тези твърдения, но това не променя факта на неговата престъпна дейност, на скандалите, в които е замесен", каза Коцев, цитиран от БТА.

По думите му "въпросът е какъв е бил подходът от страна на институциите към неговите деяния, към неговите действия, дали са забелязвани и какви мерки са били предприемани".

Сарафов е първият представител на властите, който официално свързва предполагаемата престъпна дейност на Нотариуса и Еврото. Петров е основен персонаж в аферата "Осемте джуджета", обект на едноименното разследване на АКФ от 2020 г.

Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, включително чрез заплахи от Петров, тогавашната му жена Любена Павлова и бившия съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Случаят стана популярен с името "Осемте джуджета" заради тогавашното име на столичен ресторант, в който Златанов твърдеше, че нееднократно е бил приеман от Петьо Еврото.

Самият Сарафов е сниман с Петров пред заведението, но неговата версия е, че е бил подмамен там от Гешев, за да му бъдат направени компрометиращи снимки. Кадрите бяха разпространени в разгара на конфликта Гешев и Сарафов, предшествал уволнението на бившия главен прокурор.

Петров е в неизвестност от миналата пролет, когато Софийската районна прокуратура го обяви за международно издирване. В края на май той беше привлечен задочно като обвиняем за принуда и за незаконно използване на специални технически средства за събиране на информация. Това стана, след като Павлова даде интервю с разкрития за него.

През август обаче делото беше иззето от Софийската градска прокуратура, която отмени като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липса на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, "без дори да има разпит на пострадал от принудата".

Накрая срещу Петров и Павлова останаха обвиненията, че незаконно са придобили златни монети, иззети от Златанов, за които са знаели, че са обект на престъпление. Заради свои действия по аферата "Осемте джуджета" обвинения за длъжностни престъпления получиха и прокурорите Константин Сулев и Дилян Деянов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG