Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурор е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу Петьо Еврото


Петьо Петров
Петьо Петров

Прокурорът от Софийска районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател Петьо Петров - Петьо Еврото, съобщи правният сайт "Лекс“.

Информацията беше потвърдена от Софийската градска прокуратура (СГП).

Бившият ръководител на столичното следствие е основен персонаж от аферата „Осемте джуджета“ заедно с бившата си съпруга Любена Павлова. През 2020 г. разследване на Антикорупционния фонд разказа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”. Той твърди, че това е станало чрез заплахи от следователя, жена му и бившия съсобственик на “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

В края на май Сулев привлече като обвиняем Петьо Петров за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Това стана, след като Павлова даде интервю с разкрития за него.

Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу него е започнало след самосезиране от медиите. Според информацията от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Тъй като бившият следовател не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, беше обявен за издирване.

През август обаче делото беше иззето от СГП, която отмени като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липса на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, "без дори да има разпит на пострадал от принудата".

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Сулев. Причината е, че не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест, и да го обяви за издирване.

Засега не е отправено предложение до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност.

През август прокурор, работил по едно от делата по аферата „Осмете джуджета“, беше обвинен за длъжностно престъпление. Дилян Деянов от закритата вече Специализирана прокуратура е заподозрян за това, че на 18 февруари 2020 г. е „върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона“.

Тогава бяха повдигнати и нови обвинения на Петьо Еврото и Любена Павлова - че незаконно са придобили въпросните златни монети, за които са знаели, че са обект на престъпление.

Те са част от 35 кг златни ценности, оценени от самата прокуратура на над 4 милиона лева, както и 550 000 евро в брой, иззети от роднини на Илия Златанов. Той твърди, че златото и парите са били присвоени от Петров и Павлова.

През юли Сарафов разкри пред ВСС серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „Осемте джуджета“, които били „заметени под килима“ от предшественика му Иван Гешев и екипа му. Сарафов разпореди проверка на Софийската апелативна прокуратура, като сред основните злоупотреби, споменати от него, беше връщането на иззети доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG