Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни за престъпление. Имотното състояние на близки на Сарафов няма да се разследва


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Първият сигнал, по който беше задействан новият механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, няма да доведе до образуване на досъдебно производство срещу временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов. Определената от Висшия съдебен съвет (ВСС) временно за прокурор, който да провери случая - съдия Даниела Талева, е отказала да образува разследване, тъй като не е установила данни за престъпление, съобщи БТА.

Това става, след като през май миналата година парламентът окончателно прие механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Съдия Талева беше първата избрана от Прокурорската колегия на ВСС да провери сигналите, постъпили срещу Сарафов.

Сред подателите на материалите, засягащи Сарафов, беше шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на "докладна справка" за "имотни сделки на близки и членове на семейството" на Сарафов. Иванов подаде този сигнал още преди уволнението на предишния главен прокурор Иван Гешев. След избора на Сарафов временно на този пост Иванов все пак остана да работи в пресцентъра.

Въпросният сигнал е свързан с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г. В началото на май 2023 г. сайтът "Биволъ" публикува разкрития, според които синът, майката и бившата съпруга на Сарафов са станали "едри строителни предприемачи". По данни на сайта част от забогатяването на семейството е имот, дарен на Боби Сарафов-младши от бившия депутат от ГЕРБ и първи братовчед на баща му - Светлин Танчев.

Сега Даниела Талева посочва, цитирана от БТА, че „твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката“. По случая са били снети обяснения от самия Сарафов и всички лица, посочени в статиите. Изисквани са документи и нотариални актове.

Синът на временния главен прокурор стана публично известен с имотните си сделки още през 2019 г. Тогава стана т.нар. скандал "Апартаментгейт", разкрил имотни покупки на политици на преференциални цени, коствал всички постове на Цветан Цветанов. Имотното състояние на Боби Сарафов-младши беше обект на прокурорска проверка и данъчна ревизия, но те не установиха нищо нередно.

Талева допълва, че продължава работа по проверката на останалите сигнали, предадени ѝ по линия на новия механизъм за разследване на главния прокурор. Сред тях бяха и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата "Осемте джуджета".

Съдия Талева е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 г. между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Тя встъпи в длъжност на 7 декември миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG