Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неглижиране и подценяване". Сарафов иска оставката на районния прокурор на София след убийствата в Лозен


Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова след тежкия криминален случай край Лозен.

Оставката на административния ръководител на СРП се иска заради "сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици", се казва в разпространено до медиите изявление на изпълняващия длъжността главен прокурор.

В събота сутринта край софийското село беше намерено тялото на 18-годишно момиче, а до столичния квартал "Горубляне" беше открито и тяло на 27-годишен мъж. По-късно през деня беше задържан заподозреният за двойното убийство Чавдар Бояджиев.

На брифинг на Софийска градска прокуратура в неделя сутринта беше изнесена информация, че през 2022 г. Бояджиев е извършил и друго убийство на 22-годишна жена, по непредпазливост. Тогава мъжът е бил задържан за срок от 72 часа, но след това е освободен с мярка подписка, а наблюдаващият прокурор не е протестирал съдебния акт.

"Откриваме сериозни пропуски в организацията по разкриване и разследване на това престъпление, макар по непредпазливост, от 2022 г. Снели сме доверието на 8-о районно управление и поискахме освобождаване от длъжност на неговия ръководител", каза на пресконференцията в неделя зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев.

От пресслужбата на МВР също изпратиха писмо до медиите, в което казват, че са допуснати "съществени пропуски" във връзка с установяването на фактическата обстановка и набавянето на годни доказателства, касаещи престъплението на Чавдар Бояджиев от април 2022 г.

По същия повод и и.д. главен прокурор Борислав Сарафов сваля доверието си от Софийска районна прокуратура.

"Поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия, и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС", пише в позицията на Сарафов.

Главният прокурор ще изиска от началниците на прокуратурите в цялата страна да извършат спешни проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт. А при необходимост и при наличие на установен извършител - да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG