Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Каква е историята зад убития Мартин Нотариуса


Мартин Божанов - Нотариуса (вляво) заедно със свой познат в кафенето си "Еспресо Култура" на столичната ул. "Съборна" през лятото на 2022 г.
Мартин Божанов - Нотариуса (вляво) заедно със свой познат в кафенето си "Еспресо Култура" на столичната ул. "Съборна" през лятото на 2022 г.

Правите нещо нередно с цяла група хора. Изведнъж става горещо, има убит. Разчува се, идва въпрос: а защо не са ви хванали навреме? Идва и отговор: в групата са били точно тези, които е трябвало да ви хванат и да издействат присъда. Ето това е историята зад убийството на Нотариуса.

Допреди две седмици, когато беше застрелян, никой не беше чувал за него. Сега всички говорят за Мартин Божанов - Нотариуса.

Той е имал два единни граждански номера, син буркан в колата и таен клуб, посещаван от магистрати. Бил е известен като човек, който може да извади някого от затвора, да съсипе на друг бизнеса, да уреди "чадър" над трети. Има и славата на имотен измамник.

Покрай него изплуват имена на бивши и настоящи висши държавници. Парламентът, прокуратурата, полицията, Висшият съдебен съвет (ВСС) се занимават с него. Подават се оставки.

Причината е, че това не е обикновено убийство. Отзад стои мрежа за рекет, в която се оказват цели институции.

Ето как изглежда известното дотук.

Кой е Мартин Божанов - Нотариуса

Той е 50-годишен мъж, който приживе твърди, че се занимава с търговска и консултантска дейност. Има едно име, но два единни граждански номера. Женен е четири пъти, има три развода. Вдовицата му е служителка на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Медийно разследване го уличава като крадец на жилища. Разследван е от прокуратурата за имотни измами и заплахи срещу магистрати.

Разкрития го сочат за посредник между мафията и съда, брокер на влияние в съдебната власт. Прокуратурата не казва дали има доказателства за това.

След смъртта му прокуратурата каза, че тъкмо е била готова да му повдигне обвинение.

Откъде идва прякорът

Мартин Божанов не е нотариус, нито адвокат, нито съдия. Занимавал се е с имотни измами, а имотните сделки минават през нотариус. Оттам идва и прякорът му.

Божанов е работил с (истинския) нотариус Слави Крашевски - разследван и осъждан за имотни измами. Покрай съвместната им дейност убитият мъж е получил прякора си, казват разследващите.

Как научихме за този човек

Името на Мартин Божанов се споменава за първи път в разследване на Нова телевизия от 2004 г. Трима души говорят пред медията как са загубили жилищата си чрез имотна измама, извършена от Божанов.

Името на Нотариуса е осветено отново през 2021 г. в разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" за ресторантьора Веселин Денков. Той беше задържан през 2020 г. по обвинение в участие в престъпна група за лихварство и изнудване.

В разследването бяха излъчени записи на разговори, които жената на ресторантьора Денков - Ивайла Бакалова, е направила с адвокати и консултанти, докато мъжът ѝ е в ареста. В тях се коментират суми, които тя трябва да даде, за да го пуснат - най-малко 100 000 евро. Един от многократно споменатите в разследването е Мартин Божанов.

Докъде е стигала властта му

Във вторник ръководството на Софийската районна прокуратура (СРП) подаде оставка заради свидетелства за връзките на Нотариуса с хора на ключови позиции в съдебната власт. Името на Божанов се оказа замесено в 25 дела и прокурорски преписки, повечето от тях - в СРП. Нито едно обаче не е стигнало до съд.

Подалата оставка шефка на СРП Невена Зартова каза, че има приятелски отношения със сътрудника на Нотариуса - адвокат Велимир Атанасов, но не обсъждат работата му.

Във връзка с Нотариуса напоследък се споменава и името на съдията в Софийския апелативен съд Георги Ушев. Той е бивш административен ръководител на вече закритите Специализиран наказателен съд и Апелативен специализиран наказателен съд. Именно Ушев постановява няколко пъти задържането на ресторантьора Веселин Денков - случай, покрай който станаха първите публични разкрития за схемата на влияние на Нотариуса.

Какъв е този SS club

Божанов е бил собственик на таен клуб за магистрати на ул. "22 септември" в кв. "Гео Милев", близо до Специализираната прокуратура. Разкритието принадлежи на журналиста Николай Стайков.

В клуба се е влизало само с членски карти, а членовете му са съдействали на Божанов по конкретни съдебни казуси. Според БНТ името на клуба "SS" се разшифрова като "съдебни съмишленици" или "съдебно съдействие". Други обръщат внимание на това, първите букви съвпадат със "специализиран съд", а на латински името съвпада с военизираните шпицкоманди на Хитлер.

Преди седмица покуратурата претърси и обискира клуба, като иззе флашки, компютри и записи от охранителните камери.

Смята се, че той е затворил малко след закриването на специализирания наказателен съд и прокуратура през април 2022 г.

Софийската градска прокуратура междувременно каза, че знае за съществуването на клуба от края 2022 г. Информацията ѝ е дадена от ГДБОП с мнение, че Божанов е част от организирана престъпна група за търговия с влияние.

Разследващите все още не споменават имена на магистрати, за които има данни, че са били под някаква форма на зависимост.

Защо Нотариуса не беше в затвора

Срещу него в годините назад има десетки подадени сигнали, които не са довели до ефективни разследвания.

Божанов е уличен в заплахи срещу поне двама съдии - Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. През 2020 г. те казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са били заплашвани от него във връзка с разглеждани от тях дела. Съветът уведоми за случая лично тогавашния главен прокурор Иван Гешев, но реакция на прокуратурата не последва.

Цариградска каза пред бТВ, че още в края на 2022 г. МВР е предало на прокуратурата данни за организирана престъпна група за търговия с влияние, свързана с Божанов.

Прокуратурата обаче не го е разследвала за това, а за имотни измами, пране на пари и принуда.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред БНР, че по негово време МВР е събрало множество данни за евентуална престъпна дейност на Нотариуса и ги е предало на прокуратурата.

След смъртта му прокуратурата каза, че тъкмо е щяла да му повдигне обвинение във връзка с дело за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати. По-късно държавното обвинение уточни, че всъщност разследва Нотариуса като лидер на организирана престъпна група, създадена не само за имотни измами, но и за "противозаконно влияние" върху магистрати.

Имал ли е покровители

При кражбите на имоти, за които Нова телевизия разказва през 2004 г., и в трите случая жилищната продажба е направена от един и същи нотариус - Слави Крашевски.

По информация на Нова телевизия още тогава Божанов е имал 3 страници досие за многократни измами. Бил е обявен и за международно издирване.

Същата година от адвокатската стая на Върховния касационен съд изчезва дело срещу Крашевски. Заподозрян е Божанов, но през 2006 г. споменатият вече съдия Георги Ушев го оправдава на първа инстанция.

Според разследването на Антикорупционния фонд Нотариуса е бил брокер на влияние в съдебната власт, рекетирал е семейства, отнемал е бизнеси.

Според президента Румен Радев Мартин Божанов е имал и политическа протекция.

Бакалова записва разговори с различни хора, с които обсъжда възможностите за освобождаването на мъжа си Веселин Денков. Сред тях е и Яне Янев, бивш депутат и бивш съветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

Янев разкрива ролята на Георги Ушев в случая с ареста на Денков.

"На Жоро Ушев се е обаждал два пъти [Иван] Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е казал: "До дупка!"

По това време Иван Гешев е главен прокурор. Янев отбелязва че "това няма как да стане без Борисов".

Сега МВР проверява и дали Божанов му е бил информатор и сътрудник. Според журналиста и съосновател на "Антикорупционния фонд" Николай Стайков Божанов е парадирал със специфичен статус, имал е син буркан в колата си и е влизал в служебния паркинг на спецпрокуратурата и спецсъда.

Кои са най-известните му афери дотук

Гръцки бизнесмени се оплакаха от системен натиск, рекет и изнудване от Божанов, МВР проверява случая. Проверява се и участието на адвоката на Божанов Велимир Атанасов.

Гръцките бизнесмени са сезирали ГДБОП за имотен спор и след проверка на институцията през 2022 г. материалите са били изпратени на СРП. Тази преписка си е останала в прокуратурата, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Според твърденията на гръцкия бизнесмен Атанасиус Дикос пред "24 часа" през последните две години Велимир Атанасов и друг съдружник на Нотариуса с помощта на държавни институции, сред които НАП и прокуратурата, са изнудвали компанията му "Данаос девелъпмънт".

Ключова фигура в случилото се е Атанасов, който според Дикос е имал лични отношения с вече бившата административна ръководителка на СРП Невена Зартова.

Според неофициална информация свидетел е разказал пред ГДБОП в МВР, че Божанов е имал влияние върху съдия Георги Ушев, защото е разполагал с компромати срещу него.

Именно той е разрешавал години наред използването на специални разузнавателни средства спрямо магистрати. Предполага се, че Божанов ги е "държал" чрез компроматите.

Какво следва

Очакват се резултатите от множество проверки, назначени след смъртта на Нотариуса - на специално сформираната парламентарна комисия, на прокуратурата, на полицията, на сформираната комисия във ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG