Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ако случаят с Мартин Божанов бъде потулен, това управление не може да трае дълго, според Румен Радев


Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева в Банско.
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева в Банско.

Президентът Румен Радев каза в Банско, че разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава.

Божанов, известен с прякора "Нотариуса", беше застрелян преди десет дни в луксозния жилищен комплекс от затворен тип "Глория Палас" край София. През лятото на 2021 г. той стана герой в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. Временният главен прокурор Борислав Сарафов свърза Нотариуса със своя предшественик Иван Гешев и бившия следовател Петьо Петров-Еврото, който е в неизвестност.

"Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости", каза Радев.

Президентът допълни, че „всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция“.

Румен Радев припомни за редица разследвания, за които българското общество така и не получи отговори: кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите "джуджета".

Затова, според него, продължи и "варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността". Радев каза, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция, за да настоява този случай да бъде разнищен докрай.

"Това е един истински тест не само за съдебната власт, но и за правителството и за Народното събрание", каза президентът и допълни, че в момента те имат големия шанс да изкарат България на нов път.

„Ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията“, каза още президентът.

Той изрази увереност, че всички институции си дават сметка, че "ако и сега оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG