Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР проверява дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени


Главният секретар на МВР Живко Коцев
Главният секретар на МВР Живко Коцев

МВР проверява дали Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит в началото на февруари, е изнудвал гръцки бизнесмени. Това съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев в четвъртък.

Новината идва ден след като "24 часа" публикува интервю с изпълнителния директор за България на компанията "Данаос девелъпмънт" Анастасиос Дикос, в което той твърди, че хора на Божанов са прилагали системен натиск и рекет спрямо дружеството.

По думите на Коцев е подаден сигнал в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), като проверка е възложена във всички структури на МВР. Проверява се и участието на адвоката на Божанов – Велимир Атанасов.

„Гръцки бизнесмени, чрез наети от тях адвокати са сезирали ГДБОП. Постъпила е жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор. Извършена е проверка през 2022 г.", каза още Коцев.

По негови думи всички материали са изпратени на Софийска районна прокуратура (СРП), тъй като са изпълнявани указания на определен прокурор. "Твърдението е, че тази преписка е останала в прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП“, каза още Коцев.

Според твърденията на Атанасиус Дикос пред "24 часа" през последните две години Владимир Атанасов и друг съдружник на Нотариуса с помощта на държавни институции, сред които НАП, през нейна служителка, и прокуратурата, са изнудвали "Данаос девелъпмънт". Дружеството е собственост на гръцкия магнат Джон Кустас - гръцки корабен магнат, съдружник в ИКЕА и "София Ринг Мол" и инвеститор в строителен бизнес в България.

Дикос казва също, че е уведомил за случая ГДБОП, НАП и Асен Василев по времето, в което той беше вицепремиер, но след това не е последвала никаква реакция.

Повод за атаката на групата на Нотариуса е станал инвестиционен проект за четвърто строителство върху един имотите на дружеството "Данаос девелъпмънт", където вече са били построени ИКЕА, "София Ринг мол" и "Морени клуб резиденс".

Ключова фигура в случилото се е Атанасов, който според Дикос е имал лични отношения с вече бившата административна ръководителка на СРП Невена Зартова.

В сряда Зартова и четирима нейни заместници подадоха оставки, след като временно изпълняащият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов разпореди пълна ревизия на делата в СРП след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в началото на февруари. Заместниците на Зартова се разграничиха от нея.

В четвъртък главният секретар на МВР Живко Коцев каза още, че се изяснява и дали Нотариуса е сътрудничил на МВР. По-рано през седмицата по време на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във вторник журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков каза, че трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР. По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.

Стайков е автор на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г. "Списък за бърз контрол", един от главните герои на което е Нотариуса.

Скоро след убийството на Нотариуса прокуратурата съобщи, че то се е случило в момент, когато е предстояло да му бъде повдигнато обвинение във връзка с дело за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати. По-късно държавното обвинение уточни, че всъщност разследва Нотариуса като лидер на организирана престъпна група, създадена не само за имотни измами, но и за "противозаконно влияние" върху магистрати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG