Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефовете на върховните съдилища влизат в комисия на ВСС за Нотариуса. Какво ще прави тя


Председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд Георги Чолаков и Галина Захарова във Висшия съдебен съвет (ВСС).
Председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд Георги Чолаков и Галина Захарова във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Председателите на двете върховни съдилища влизат в състава на специалната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която ще проучва евентуалните връзки на убития Мартин Божанов - Нотариуса със съдии. Това реши във вторник Съдийската колегия на ВСС.

Божанов беше застрелян на 31 януари в София. Приживе той беше разследван за натиск върху магистрати, имотни измами и пране на пари. Сега разследването продължава срещу предполагаемата му престъпна група. Парламентът пък създаде своя временна анкетна комисия по същата тема.

След убийството на Мартин Божанов - Нотариуса стана известно, че той е имал частен клуб, посещаван от магистрати, и е извършвал рекет и търговия с влияние. Данни за тази дейност са публикувани години преди смъртта му от медии и неправителствени организации, за това е имало и официални сигнали.

През 2020 г. съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров разказаха пред ВСС, че са били заплашвани от Нотариуса заради разглеждани от тях дела. Съветът уведоми за това лично бившия главен прокурор Иван Гешев, но реакция на прокуратурата не последва. Сега Цариградска съобщи за нови заплахи.

В специалната комисия на ВСС по случая ще участват само членове на Съдийската колегия. Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Галина Захарова и Георги Чолаков са такива по право.

По-рано Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в комисията да бъдат допуснати и редови съдии. Но във вторник Съдийската колегия на ВСС на практика отхвърли този апел. Все пак се предвижда Захарова и Чолаков да възлагат конкретни задачи на свои колеги. Те ще са членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Комисията ще действа поне 3 месеца. Тя ще проучва съдебни дела и ще събира информация от съдилищата, прокуратурата, МВР, ДАНС, данъчните, Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и други институции. Освен това тя ще кани на изслушвания хора, за които има данни, че са свързани с Божанов.

Сред случаите, които комисията ще проучва, са тези за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), за конфискацията на активи на Евелин Банев-Брендо, който беше осъден за пране на пари от наркотрафик , както и за делото „Манджуков срещу Инвестбанк“.

Бизнесменът Борислав Манджуков, който беше убит във Варна през 2014 г., водеше дело за 5,5 млн. долара, откраднати от сметки на фирми, които са свързани с него.

Комисията ще проверява и всички дела, по които Божанов е бил страна в качеството му на физическо лице, а също и дела по свързаните с него физически и юридически лица. Ще бъдат проверявани и казуси, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и дела, по които Божанов или тези адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, съобщи Лекс.

Накрая комисията трябва да изготви обобщаващ доклад за дейността си.

Атанаска Дишева поиска, а колегията подкрепи да бъде публикуван и пълният стенографски протокол от изслушването на съдия Цариградска през 2020 г. Точно тогава тя разказа, че Нотариуса я е подлагал на натиск заради дела, които е гледала.

Решенията на съдийската колегия идват след проведеното миналата седмица изслушване на Цариградска, и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) във връзка с информациите за групи за влияние в съдебната система. Освен тази на Нотариуса, другата е на бившия следовател Петьо Петров-Еврото, който е обявен за издирване.

Междувременно ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четирима нейни заместници подадоха оставки, след като Сарафов разпореди пълна ревизия на делата, свързани с Нотариуса.

Става дума за 25 преписки и дела. Сред тях е и отказ за образуване на разследване по разкритията на АКФ от 2021 г., които огласиха схема за влияние на Божанов в закрития вече Специализиран наказателен съд.

По информация на АКФ Мартин Божанов-Нотариуса е имал частен клуб за магистрати, за който свидетели твърдят, че е контролиран от него в продължение на години. Преди два дни бившият вътрешен министър Бойко Рашков каза, че има информация, че Иван Гешев го е посещавал. Самият Гешев отрече това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG