Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли окончателно искането на Брендо да излежава присъдите си в България


Стопкадър от ареста на Евелин Банев-Брендо, заснет от Националната полиция на Украйна
Стопкадър от ареста на Евелин Банев-Брендо, заснет от Националната полиция на Украйна

Софийският апелативен съд окончателно отхвърли искането на Евелин Банев-Брендо да излежава в България присъдите си за наркотрафик и пране на пари, постановени в Италия, Румъния и България, предаде БТА.

Той отправи подобна молба през миналия септември, но и тогава българските магистрати я отхвърлиха. Разпореждането беше потвърдено последно на 30 май от Софийския градски съд (СГС), а с отсъждането на Софийския апелативен съд от вторник става окончателно.

Според магистратите искането на Банев да излежава присъдите си у нас може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на страни от съюза.

От събраните данни апелативният съд обаче прави извод, че Банев не се намира на територията на България. По тази причина молбата му е недопустима.

Евелин Банев беше заловен в Киев в началото на септември 2021 г. Впоследствие стана ясно, че той е бил освободен от ареста и срещу него е започнало украинско разследване. Към момента не е ясно къде точно се намира той, но в разпореждането на СГС отпреди седмица се споменава, че все още е в Украйна.

Интерпол неуспешно издирваше Брендо от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик.

Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италианските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG