Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ѝ изкормим гениталиите". Как съдия Цариградска беше заплашена и след убийството на Нотариуса


Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Две заплахи е получила съдийката от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска в рамките на само едно денонощие, потвърди самата тя пред Свободна Европа.

Новината идва на фона на разследване на прокуратурата след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и разкритията, които Цариградска направи по случая.

Тя и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса преди три седмици прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите му в съдебната система.

За първата заплаха съдия Цариградска съобщи пред Нова телевизия в понеделник сутринта. Като неин автор тя посочи ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Впоследствие той отрече да я е заплашвал.

Малко по-късно същия ден Цариградска получава и втора заплаха. Тя е получена на официалния имейл на Плевенския окръжен съд, съобщи бТВ. По думите на съдията съдържанието на последната заплаха е "в смисъл, че трябва да мълча, ако не искам да ми се случат разчленявания".

"Кажете и на съдия Цариградска мълчанието е злато или ще и изкормим гениталиите", гласи въпросният имейл, с който Свободна Европа се запозна (оригиналният правопис е запазен - б.р.).

В момента тя се движи с охрана, осигурена ѝ от Министерството на правосъдието още преди десетина дни.

В неделя пред БНР Цариградска определи всички активности на държавните институции по случая "Нотариуса" като "една имитация".

Според нея единствено МВР и прокуратурата могат да изяснят всички подробности за мрежата за влияние на убития Божанов върху съдебната система, но "няма надежда в тези формати да бъде разкрита истината".

По думите ѝ след първоначалните заплахи от Нотариуса към нея, в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е имало разработка с данни за по-тежки престъпления.

"Вероятно търговия с влияние, подкупи и други престъпления, извършвани от най-високопоставени магистрати", каза тя.

Според нея разплитането на казуса е можело да стане след проверка дали тя и други магистрати са били незаконно подслушвани, когато е получила заплахите от Божанов. Цариградска твърди, че Божанов е бил сътрудник на МВР, за което има доказателства.

"Имал е водещ ръководител от МВР и по неофициална информация този негов ръководител е от Трето районно управление и съвсем наскоро е бил освободен от длъжност", каза тя.

МВР нито отрече, нито потвърди твърдението. Въпросът ще бъде изяснен в рамките на воденото досъдебно производство, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му всички данни, събрани по казуса "Нотариуса", са докладвани на прокуратурата. Включително и за евентуални връзки между него и полицията.

В понеделник Цариградска каза, че чрез обща позната говорителят на прокуратурата Веселин Иванов я е предупредил "да се кротне". По думите на Цариградска подобни предупреждения Иванов е отправял и към бившата министърка на здравеопазването Асена Сербезова-Стоименова по време на пандемията от COVID-19.

Самата Стоименова потвърди това в личния си профил във Фейсбук в понеделник.

През 2020 г., когато тя беше шеф на фармацевтичния съюз, беше обвинена за всяване на паника заради изказвания по медиите. По-късно Сербезова беше напълно оправдана.

Преди седмица Цариградска беше изслушана от ВСС по казуса с Нотариуса. Тя говори за таблоидни сайтове, използвани за очернянето ѝ във времето, в което е била сплашвана от Нотариуса. Тя беше обект на клеветническа кампания от сайтовете "Пик", "Блиц" и вестник "Уикенд" през 2019 и 2020 г.

Тя изнесе и публична информация от докладите на Бюрото за контрол на СРС-тата, че през последните години такива разузнавателни способи са били използвани над 150 пъти спрямо магистрати, но не е известно какво се е случило със събраните доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG