Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново обвинение срещу шефката на Фармацевтичния съюз


Асена Сербезова
Асена Сербезова

Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова е с ново обвинение във връзка с нейни интервюта по БНР и БНТ по време на извънредното положение, съобщи БНР.

Още през април Сербезова беше обвинена за това, че в две свои интервюта е изразила мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Въпреки че председателката на фармацевтичния съюз неколкократно обясни, че тези нейни изявления се базират на становища на международни организации като Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата, прокуратурата твърди, че тя е предала „заблуждаващи знаци за тревога“. Както Свободна Европа писа през август, в случая с Асена Сербезова (към онзи момент Стоименова - бел.ред) самата Софийска районна прокуратура беше образувала проверка за причините за недостиг на инсулин на българския пазар, непосредствено преди да ѝ повдигне въпросното обвинение

На 14 септември състав на Софийския районен съд прецени, че повдигнатото ѝ обвинение по почти неизползаван текст от Наказателния кодекс е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита и прекрати делото.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който неотдавна беше оправдан на първа инстанция.

Новото обвинение срещу Сербезова всъщност е старото, но детайлизирано - за „заблуждаващи знаци за тревога“. Предстои делото отново да влезе в съда, а междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българската прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG