Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Цариградска твърди, че е получила заплахи от пиара на Сарафов. Той отрича


Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Съдия Владислава Цариградска е получила чрез своя позната заплахи, отправени от ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Това каза тя в понеделник пред Нова телевизия.

Новината идва на фона на разкритията на Цариградска, свързани с убития Мартин Божанов – Нотариуса. Още през 2020 г. тя и съдия Цветко Лазаров разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. Впоследствие съветът уведоми за случая лично бившия главен прокурор Иван Гешев, но реакция на прокуратурата не последва.

Ситуацията се промени след смъртта на Нотариуса в края на януари. Прокуратурата обяви, че разследва евентуална престъпна група за търговия с влияние, ръководена от Божанов, а парламентът и ВСС сформираха комисии, които да проучват контактите му в съдебната система.

„Снощи в късните часове през обща позната, която сме имали с г-н Веселин Иванов, аз получих предупреждение, цитирам, че трябва да се кротна: „Кажи на тая жена да се кротне“, разказа съдия Цариградска.

Тя спомена, че подобни предупреждения Иванов е отправял и към бившата министърка на здравеопазването Асена Сербезова-Стоименова по време на пандемията от COVID-19. През 2020 г., когато тя беше шеф на фармацевтичния, Стоимоенова беше обвинена за всяване на паника заради изказвания по медиите. По-късно тя беше напълно оправдана.

Самият Иванов реагира с позиция в личния си профил във Фейсбук, отричайки да е отправял заплаха към Цариградска или към някого другиго.

"Несериозно и дори отвъд рамките на разумното звучи, че като съдебен служител съм си позволил да отправям под каквато и да е форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат или български гражданин", пише Иванов.

Цариградска припомни ролята му в сблъска между бившия главен прокурор Иван Гешев и изпълняващия функциите на главен прокурор в момента Борислав Сарафов.

Иванов беше един от подателите на сигнали, заради които за пръв път се активира механизмът за разследване на главния прокурор. Той е автор на "докладна справка" за "имотни сделки на близки и членове на семейството" на Сарафов.

Той подаде този сигнал още преди уволнението на предишния главен прокурор Иван Гешев. След избора на Сарафов временно на този пост Иванов все пак остана да работи в пресцентъра.

В началото на февруари определената от ВСС да разследва Сарафов за имотните сделки - съдия Даниела Талева, отказа да образува разследване, тъй като не е установила данни за престъпление.

Веселин Иванов е екссъветник на бившата правосъдна министърка в кабинета „Орешарски“ (2013 – 2014) Зинаида Златанова. По-късно той застава начело на сайта „Правен свят“, а след това става управител на телевизия BiT. Двете медии вече не съществуват. Той оглави пресцентъра на прокуратурата след избора на Гешев за главеб прокурор в края на 2019 г.

Преди седмица съдия Цариградска беше изслушана от ВСС по казуса с Нотариуса. Тя говори за таблоидни сайтове, използвани за очернянето ѝ във времето, в което е била сплашвана от Нотариуса. Тя беше обект на клеветническа кампания от сайтовете "Пик", "Блиц" и вестник "Уикенд" през 2019 и 2020 г.

Тя изнесе и публична информация от докладите на Бюрото за контрол на СРС-тата, че през последните години такива разузнавателни способи са били използвани над 150 пъти спрямо магистрати, но не е известно какво се е случило със събраните доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG