Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шегичките трябва да спрат". Пеевски подкрепи ГЕРБ в спора с ПП-ДБ кой да е външен министър


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Росен Желязков от ГЕРБ и Кирил Петков от ПП-ДБ успокоиха, че ще има правителство и след 6 март, когато трябва да е ротацията в правителството. Но в същото време не са съгласни да отстъпят. ГЕРБ държат Мария Габриел, която сега е външен министър, да си запази поста, освен, че ще замени Николай Денков на премиерския пост. ПП-ДБ искат Денков да стане външен министър, освен, че ще е вицепремиер. Съпредседателят на парламентарната група на ДПС, която подкрепя управляващите партии, Делян Пеевски взе страната на ГЕРБ.

Това се случва на фона на ултиматума от петък на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че след ротацията в кабинета външният министър трябва да остане за партията, в противен случай ще трябва да има предсрочни избори.

Кабинетът беше сформиран с договорката, че след 9 месеца Габриел ще стане премиер. В документа обаче не беше записано какво ще се случи с ресорните министерства. Само в допълнителната управленска програма между двете формации беше уточнено, че след ротацията освен вицепремиер Денков ще бъде министър на образованието, какъвто беше в кабинета "Петков" през 2021-2022 г.

"Със сигурност няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация", каза в събота председателят на Народното събрание Росен Желязков пред Нова телевизия. Той беше попитан дали от ГЕРБ ще съборят кабинета заради един министерски пост.

Желязков каза, че хипотеза друг човек от редиците на ГЕРБ да поеме външно министерство е възможна само и единствено ако "Продължаваме промяната" изразят резерви към личността на Мария Габриел като външен министър, каквито към момента не са изразявали. Според неговия прочит ПП държат Николай Денков да е външен министър и "ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските".

"Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март", каза пред БТА съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в Кюстендил.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза Петков.

Той добави, че като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

"Министерство на външните работи (МВнР) не е препъникамък. ПП-ДБ трябва изпълнят договорката - г-н Денков, да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в Министерство на външните работи", това каза пред БТА председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на Национална конференция Младежко ДПС.

Пеевски каза, че ПП-ДБ и ГЕРБ са две големи партии. "Те трябва да бъдат сериозни и отговорни към България. Шегичките трябва да спрат. Надиграването трябва да спре. Аз разговарях с колегите и им казах, че това трябва да спре. Трябва да си казваме всичко и трябва да управляваме стабилно България, имаме изключително стабилен парламент – евроатлантически, имаме стабилно правителство. Не може заради някакви щения на някой да намерим уютно, топло кресло - да бутнем държавата", заяви Пеевски.

"Това министерство е на ГЕРБ и ГЕРБ могат да решат какво да се случи. Тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство", каза Пеевски. "Не може заради някакви щения на някой да намерим уютно, топло кресло - да бутнем държавата", каза още Пеевски.

Делян Пеевски е санкциониран за корупция по глобалния американски закон „Магнитски“. В момента Пеевски се изявява като говорител на управлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG