Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ротация, но не на всяка цена. Борисов атакува ПП-ДБ заради земеделския министър и регулаторите


Бойко Борисов на заседание на парламента, 2 февруари 2024 г.
Бойко Борисов на заседание на парламента, 2 февруари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към партньорите си от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) заради министъра на земеделието Кирил Вътев и избора на регулаторни органи. Борисов каза, че предстоящата през март ротация в общото правителство на двете формации няма да се случи на всяка цена.

В отговор премиерът Николай Денков каза, че ротация трябва да има, но тя ще се случи само ако ПП-ДБ и ГЕРБ имат гаранции по отношение на общите цели. Той призова Борисов да говори директно с него за оценката на министри от кабинета и припомни, че изборът на регулатори се прави от Народното събрание, а не от правителството.

Изказването на лидера на ГЕРБ идва ден след като той и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски атакуваха министри от кабинета и казаха, че те „са се превърнали в партийни секретари“. ДПС не участва в правителството, но го подкрепя, а Пеевски се изявява като неформален говорител на управляващото мнозинство.

Споразумението за общото управление на ПП-ДБ и ГЕРБ предвижда всяка от формациите да оглави кабинет със свой мандат в рамките на 9 месеца. Денков встъпи в длъжност като премиер от ПП-ДБ през юни миналата година и се очаква да предаде поста си на вицепремиерката от ГЕРБ Мария Габриел.

6 март е срокът за оставката на кабинета на Денков, за да може този на Габриел да започне работа. Очаква се в него да бъдат сменени поне няколко министри.

Казво казват Борисов и Денков за ротацията

В петък обаче Борисов намекна, че ротация може и да не се осъществи, защото „не е на всяка цена“.

„Аз имам увереност че ротацията ще се случи, но всеки ден чувам нови и нови претенции“, добави лидерът на ГЕРБ. Ако има ротация, тя със сигурност ще бъде с мандата на ГЕРБ. Друг вариант според Борисов би бил унизителен.

Борисов каза още, че в много от министерствата в сегашния кабинет вижда „много слаба работа и това го виждат всички хора“. Той разкритикува конкретно министъра на земеделието Кирил Вътев за това, че избягва темата за земеделските протести.

Българските зърнопроизводители заплашиха да започнат протести следващия вторник, ако до края на тази седмица не се срещнат с правителството, за да заявят исканията си за допълнителна финансова помощ.

През септември миналата година земеделците проведоха масови протести, които завършиха със споразумение с кабинета. В петък премиерът Николай Денков каза, че в неделя отново ще се срещне с тях.

Лидерът на ГЕРБ похвали други министри от кабинета - тези на икономиката, транспорта, образованието и др. Същевременно през изминалите дни той разкритикува министъра на отбраната Тодор Тагарев и спортния министър Димитър Илиев.

На критиките от страна на Борисов Денков отговори, че ротацията наистина не е на всяка цена и „ще се случи, когато имаме ясни гаранции по управленската програма“.

Премиерът каза пред журналисти в Народното събрание, че е изненадан от атаките на Борисов и е поканил лидера на ГЕРБ на среща, за да говорят за ротацията и оценката на сегашните министри и изпълнението на тяхната програма.

„Само на тази база можем да кажем дали някой се е справил, или не се е справил“, каза Денков.

Като условие за успешна ротация на управлението той добави, че са нужни гаранции, че България ще продължи да се развива като проевропейска държава. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ могат заедно да реализират тази цел, ще има ротация. Ако не - няма.

Регулаторите

Борисов отправи критики към ПП-ДБ и по отношение на регулаторите. Изборът на хора, които да оглавят ръководството на регулаторните органи, е една от най-спорните теми за сегашните управляващи.

Регулаторите са институции като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Сметната палата и др. В тази категория попадат и контролни органи като антикорупционната комисия, Националната здравноосигурителна каса, Висшият съдебен съвет.

В общо 17 такива органа има около 80 поста с изтекли мандати. За тях трябва да се изберат нови членове и председатели, за да може решенията, които взимат тези институции, да бъдат легитимни. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обаче имат разногласия по този въпрос.

Борисов разкритикува кабинета на Кирил Петков от ПП, който управляваше от края на 2021 г. до средата на 2022 г., че не е сменил всички регулатори. Тогава формациите ПП, ДБ, БСП и „Има такъв народ“ имаха мнозинство и общо правителство. Според Борисов е „най-лесно“ сега ПП-ДБ да твърдят, че неговата партия е виновна за невъзможността да се постигне съгласие как да се направят промените.

В отговор Денков напомни на Борисов, че ръководството на регулаторните органи се избира от парламента, както и че кабинетът на Петков беше свален от власт с вот на недоверие по инициатива на ГЕРБ. Той получи подкрепата на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. От тях ГЕРБ и ДПС подкрепят настоящото правителство.

Според промените в Конституцията от декември миналата година председатели и членове на регулаторни и контролни органи вече се избират с гласовете на поне 160 от 240 депутати.

Това означава, че ПП-ДБ и ГЕРБ няма да успеят сами да изберат ръководства на органите с изтекли мандати и ще трябва да разчитат и на гласовете на ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG