Връзки за достъпност

Извънредни новини

За успешна ротация. До 6 март кабинетът трябва да е подал оставка, каза Денков


Премиерът Николай Денков и вицепремирът Мария Габриел. Архивна снимка
Премиерът Николай Денков и вицепремирът Мария Габриел. Архивна снимка

Най-късно на 6 март кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият кабинет с премиер Мария Габриел. Това каза пред Нова телевизия премиерът Николай Денков.

"Ротацията е чисто технически въпрос и той трябва да се реализира по най-гладкия и възможно най-бързия начин", каза Денков.

Новината идва на фона на заявка от ГЕРБ, че иска да управлява пълен мандат, както и неизвестност дали ще има смяна на министри. Засега е ясно, че ще бъде сменен само здравният Христо Хинков, който се оттегли.

Във вторник Денков каза, че смените в кабинета не могат да бъдат самоцел. "Има смисъл да бъде сменен някой само ако знаем, че има друг човек, който има мотивацията, има желанието, има знанията да се справи още по-добре", каза той.

Денков каза още, че никога не е искал оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а критиките към министъра на отбраната Тодор Тагарев не са повод да се иска неговата смяна.

"Аз съм доволен от екипа, който имахме", каза премиерът.

По думите му с лидерите на ГЕРБ и ДПС са говорили за попълване на регулаторите с хора, които имат и експертизата и чиито биографии показват, че няма да злоупотребят с позициите.

Не са обсъждали конкретни имена, а са мислели как да бъдат включени в обсъждането и неправителствените и браншови организации.

Регулаторите са и контролни органи като антикорупционната комисия, Националната здравноосигурителна каса, Висшият съдебен съвет. Има около 80 поста с изтекли мандати в общо 17 органа, за които трябва да бъдат избрани нови кандидати.

Ротацията беше договорена от управляващите партии "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ през юни миналата година. Тя трябва да се направи след 9 месеца управление на кабинета с премиер Николай Денков (от ПП-ДБ), който да размени поста си с досегашната вицепремиерка Мария Габриел (от ГЕРБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG