Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има грешка, има и прошка". ПП-ДБ вече не иска оставката на вътрешния министър


Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в Народното събрание
Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в Народното събрание

„Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) вече не настоява за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Това каза в понеделник депутатът и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Новината идва няколко месеца след като в края на ноември Атанасов и колегите му от ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов. Причината беше реакцията на полицията по време на протест срещу Българския футболен съюз (БФС) в центъра на София, при който полицаите атакуваха протестиращите с агресия и водни оръдия.

Тогава вътрешният министър отказа да напусна поста си, но все пак заяви, че „не приема“ полицейското насилие, след като премиерът Николай Денков му постави ултиматум да се разграничи от побоя над протестиращи. В крайна сметка парламентът сформира и временна комисия, която да проучи данните за униформен произвол.

„Искането на оставката на Калин Стоянов беше по конкретен повод. Оттогава досега изтече много вода и аз смятам, че специално ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР) си върши работата в светлината на нашите усилия да станем пълноправен член на Шенген“, каза Атанасов и добави:

„Видяхме успехи, постигнати от МВР, така че има грешка, има и прошка.“

Това негово изказване идва по-малко от два месеца, след като съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков заяви, че Стоянов всъщност е номиниран за поста си от ГЕРБ.

Впоследствие шефът на кабинета на вътрешния министър подаде оставка, след като публикация на „Капитал“ го свърза с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ. Самият Пеевски отрече да го познава.

Миналата седмица стана ясно, че полицаи са причинили смъртта на преследван от тях мъж, като са го задушили при арест в Стара Загора. Това провокира нови критики към МВР, а Стоянов поиска оставките на двама полицейски шефове заради случая.

В понеделник Атанасов коментира темата с поисканата от ДБ оставка на Стоянов по повод предстоящата през март ротация между премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел от ГЕРБ. По силата на „джентълменското споразумение“ за съвместно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ тогава Габриел трябва да поеме поста на Денков.

„Ще трябва заедно - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, да направим оценка на правителството, на министрите, за да може безболезнено и безпроблемно да направим ротацията“, коментира още Атанасов, като даде да се разбере, че ДПС също ще има глас при оценяването на досегашните министри.

Той обясни, че ДПС подкрепя кабинета и гласовете на депутатите от движението ще са необходими за попълването на регулаторите и други органи, тъй като след конституционните промени това изисква мнозинство от две трети. Без ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ нямат необходимите 160 гласа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG