Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейското насилие на протеста срещу БФС ще се разглежда от временна комисия в парламента


Десислава Атанасова от ГЕРБ представи предложението за създаване на временна комисия, 24 ноември 2023 г.
Десислава Атанасова от ГЕРБ представи предложението за създаване на временна комисия, 24 ноември 2023 г.

Народното събрание (НС) гласува в петък създаването на временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) миналата седмица.

Комисията ще има за задача да установи дали са спазени изискванията за употреба на физическа сила и помощни средства от служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) при провеждането на протеста.

Новината идва седмица след като на 16 ноември в София се проведе протест на футболни фенове срещу ръководството на БФС. Той беше обявен като „мирен“, но ескалира и доведе до палежи и побои. Станаха известни случаи на полицейско насилие, включително спрямо журналисти и хора, които не са участвали в размириците.

Това доведе до сътресения в управляващото мнозинство. Лидерите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Той отказа да се оттегли, а зад него застанаха останалите партии, подкрепящи управлението - ГЕРБ и ДПС.

Създаването на комисията сега има за цел да установи дали при протеста са спазени законите за МВР и за митингите, както и да предложи промени в законодателството, ако реши, че са нужни.

Комисията ще работи в продължение на един месец. За неин председател беше избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Във временния орган влизат общо 18 депутати, по трима от всяка парламетарна група.

Проектът за комисията беше представен от Десислава Атанасова от ГЕРБ. От трибуната на парламента тя каза, че е „необходимо да има публичност и прозрачност“ за случилото се на протеста, защото е предмет на обсъждане от цялото гражданско общество.

Създаването на комисията беше подкрепено от ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН). Депутатите от „Възраждане“ гласуваха с „въздържал се“ с аргумента, че НС от законодателен се пръвръща в разследващ орган.

ДПС гласува против предложението. Председателят на групата Делян Пеевски нарече комисията незаконна и каза, че битите протестиращи са малко и се представят тенденциозно от медиите.

Напрежението след протеста срещу БФС достигна правителството. Премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Стоянов не осъди полицейското насилие.

„Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците“, каза Денков в понеделник.

„Искам категорично да ви уверя, че аз съм против полицейското насилие, но съм и против насилието спрямо полицаи", каза Стоянов на следващия ден и увери, че всички служители, които са превишили правомощията си, ще понесат своята отговорност.

В същото време МВР се опита да прехвърли отговорността за сблъсъците на протеста на Столичната община. Кметът на София Васил Терзиев отхвърли обвиненията. Ръководството на БФС начело с президента Борислав Михайлов също не пое отговорност за събитията.

При протеста бяха задържани 38 души, седем от които са непълнолетни. В предаването „Студио България“ Свободна Европа излъчи кадри, в които момче разказва за бито от полицаи 19-годишно момиче.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG